Jeugd(opbouw)werk

In de eerste lijn zet Uit De Marge vzw in op outreachend jeugdwelzijnswerk via het jeugdopbouwwerk. Uit De Marge vzw doet dat daar waar een kwalitatief aanbod voor kinderen en jongeren in een maatschappelijk kwetsbare situatie ontbreekt. Jeugdopbouwwerkers werken voor rekening van Uit De Marge vzw in convenanten met de lokale overheid.
Ze gaan aan de slag als vertrouwensfiguren die kinderen en jongeren een plaats aanbieden waar ze zich goed voelen en waar ze gehoord worden. Zo kunnen kinderen en jongeren hun waardigheid (her)ontdekken en het vertrouwen krijgen om zichzelf te zijn. Zo helpt en versterkt Uit De Marge vzw kinderen en jongeren in een maatschappelijk kwetsbare situatie bij het zoeken naar en het verwerven van een plaats in de samenleving.

“De jeugdopbouwwerker van Uit De Marge heeft ons geleerd om naar mensen toe te stappen zonder agenda. Groepen in een maatschappelijk kwetsbare situatie bereiken we soms moeilijk, maar de jeugdopbouwwerker slaagt erin om deze jongeren te bereiken en hen te laten participeren. Daar leren we van en integreren we in onze andere dienstverlening.
We zijn het aan onszelf verplicht om iemand te hebben die vanuit de kinderen en jongeren vertrekt, met hen op stap gaat en hun woorden omzet in beleid.”

Joke De Brakeleer
diensthoofd Samenleving, Geraardsbergen

Jeugdopbouwwerkers werken vindplaatsgericht met kinderen en jongeren in een maatschappelijk kwetsbare situatie, brengen hun situatie in kaart en gaan aan de slag met hun noden. Ze organiseren een vrijetijdsaanbod en adviseren lokale diensten en andere actoren, ze nemen een signaalfunctie op en bemiddelen op het terrein.

Uit De Marge vzw heeft jeugdopbouwwerkers in Bredene, Denderleeuw, Dendermonde, Dilsen-Stokkem, Duffel, Geraardsbergen, Halle, Ieper, Knokke-Heist, Landen, Lommel, Menen, Oudenaarde, Wervik en Zelzate.

Maak hier kennis met onze jeugdopbouwwerkers!

“Ik kan niets anders dan respect opbrengen voor onze kinderen en jongeren, want je moet sterk in je schoenen staan om de dagelijkse strijd van maatschappelijke kwetsbaarheid aan te kunnen.”

Jonathan Eggermont
jeugdopbouwwerker Uit De Marge vzw, Menen

Nieuws:

Wil je dit delen?

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Deelnemen aan een vorming?

Op zoek naar nieuwe inzichten en handige tools om beter met je gasten aan de slag te gaan?
Wil je jezelf verrijken met een vorming, intervisie of een cursus?
Dan ben je vast benieuwd naar ons vormingsaanbod.