Francesco Muroni gestart als jeugdopbouwwerker in Landen

Een drukke zomer voor Francesco Muroni. Hij startte in juni als jeugdopbouwwerker van Uit De Marge vzw in Landen, ter vervanging van Katrien Geysens.

Francesco trok er bij zijn start dan ook meteen op uit. “Ik doe dat liefst met de fiets, langs de verschillende pleintjes en wijken”, vertelt Francesco. “Katrien maakte me ook wegwijs in de wijk en zo leerde ik al snel heel wat kinderen en jongeren in de buurt kennen.”

Francesco werkt als jeugdopbouwwerker vooral outreachend en trekt bijvoorbeeld wekelijks rond met de mobiele speelpleinwerking, een kar voor spelmateriaal zoals onder meer Vier op een Rij, badminton en een sjoelbak. Het zijn vrije inloopmomenten waar iedereen vrij is om te komen wanneer ze dat willen, maar al snel stonden de kinderen Francesco al op te wachten en wordt er telkens heel erg uitgekeken naar zijn bezoek.

In Landen blikken ze dan ook terug op een goed gevulde zomer. Zo ging Francesco met de jongeren naar een indoor trampolinepark in Hasselt, was er een pannavoetbaltoernooi dat heel wat volk lokte en een pingpongtoernooi waar het duidelijk was dat er echt pingpongtalent in Landen is. “Het hoogtepunt van de zomer was ongetwijfeld de uitstap naar Bokrijk. Onder een stralende zon trokken we er in juli een dag op uit met kinderen, jongeren, maar ook onze vrijwilligers en enkele ouders”, blikt Francesco terug.

Heel wat op de agenda

Ook in het najaar wordt er niet stilgezeten. Zo start in oktober ‘Getoeter en Getater’ opnieuw aan de oude kazerne. “Het is een wekelijkse activiteit op woensdagnamiddag, waarbij we vooral nieuwkomers willen bereiken”, legt Francesco uit. “Van 13 tot 15 uur verwelkomen we kinderen tussen 6 en 10 jaar, aansluitend is er tussen 15 en 17 uur ruimte voor de tieners tot en met 13 jaar. We gaan de kinderen en tieners aan de hand van spelen en activiteiten stimuleren om Nederlands te praten en hen te laten aansluiten bij andere kinderen en jongeren.”

Daarnaast is Francesco er elke vrijdag voor de 14+’ers, want het is vooral die leeftijdsgroep die op zoek is naar een eigen stek waar ze veilig zitten en tegelijkertijd hun ding kunnen doen. De stad Landen wil daar alvast werk van maken en zit volop in de opstartfase van een nieuw jeugdhuis in de voormalige Leffe-Brasserie in de Stationsstraat. “Actie in de juiste richting!”, klinkt het bij Francesco.

Verder kan Francesco rekenen op een groep gemotiveerde jongeren die graag hun schouders zet onder een skatetoernooi en een DJ-contest. Elders leeft het idee om een grote marathonloop te organiseren voor het goede doel. “Ideeën genoeg hier in Landen”, verzekert Francesco.

Foto’s (c) Uit De Marge vzw

<< Terug naar Jeugd(opbouw)werk

Wil je dit delen?

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Deelnemen aan een vorming?

Op zoek naar nieuwe inzichten en handige tools om beter met je gasten aan de slag te gaan?
Wil je jezelf verrijken met een vorming, intervisie of een cursus?
Dan ben je vast benieuwd naar ons vormingsaanbod.