Jongerencongres

Samen met verschillende jongeren en jeugdwerkers organiseerde Uit De Marge vzw in 2016 een eerste jongerencongres, genaamd ‘Bendevorming’. Een congres voor en door jongeren. 
Een jaar later vond er een tweede editie plaats, met de naam We do give a shit! Het meest recente jongerencongres vond plaats op zaterdag 9 februari 2019 in Antwerpen.

Enorme opkomst voor Jongerencongres 2019 – We do give a shit!

Meer dan 150 jongeren zakten op zaterdag 9 februari naar Het Paleis in Antwerpen af voor de derde editie van het Jongerencongres. ‘We do give a shit!’, en dat bleek duidelijk uit de grote opkomst, het enthousiasme en de vastberadenheid van de aanwezige jongeren en jeugdwerkers.

(c) Rozan Cools

In een volgeboekt Paleis stroomden jongeren en jeugdwerkers van Ieper tot Maaseik toe voor het Jongerencongres. Bij aankomst was er al meteen heel wat animatie en sfeer. Tal van leuke randanimatie maar ook een infomarkt die heel wat jongeren en jeugdwerkers tot bij verschillende organisaties zoals de Huurdersbond en ‘tZitemzo bracht voor een antwoord op vele vragen. Het actiecafé zette lokale acties in de kijker en liet jongeren uitwisselen over (hun) verschillende acties.

Het traject rond het jongerencongres begon al een halfjaar geleden wanneer we een dertigtal jongeren samenbrachten om dit congres mee vorm te geven. Hun stem stond centraal. Wat maakt hen gelukkig of waar worden ze droevig van? En wat willen ze veranderen in de maatschappij? Een halfjaar lang werd er gewerkt rond de thema’s armoedenatuur en milieuwonen, thema’s die de jongeren zelf centraal stelden.

(c) Rozan Cools

In verschillende workshops gingen de jongeren dan ook zelf aan de slag rond deze thema’s. Ze uitten bezorgdheden, gaven signalen aan en wisselden met elkaar uit. In de workshop armoede werd er uitgewisseld over hoe jongeren armoede beleven en hoe mensen in armoede tegen elkaar uitgespeeld worden. Tijdens verschillende speeddates gingen de jongeren en jeugdwerkers in groepjes met elkaar in gesprek.

Ook het thema natuur & milieu krijg een prominente plaats in het programma. Tijdens een workshop begeleid door Graffiti vzw gingen de jongeren aan de slag rond het thema sluikstorten. Wat zijn mogelijke actievormen en wat kan ik zelf doen? Zo maakten de jongeren alvast heel wat leuke tote bags met krachtige slogans. Daarnaast wisselden jongeren uit over wat zij doen voor het klimaat. Ook de klimaatbetogingen kwamen aan bod. Verschillende jongeren liepen al op donderdag mee in de manifestatie.

(c) Rozan Cools

Voor vragen over het thema wonen kon je terecht bij de Huurdersbond en wisselden jongeren samen uit over hun beleving van wonen. Tot slot nog een workshop slam poetry en de workshop ‘Stadsvogels’ van Het Paleis waar het thema stedelijkheid centraal stond. Via theater werd samen met de jongeren bekeken hoe zij ‘de stad’ zien en ervaren.

Jongeren aan zet

Er wordt maar al te vaak gesproken over jongeren in plaats van mét jongeren. Het jongerencongres liet dan ook de jongeren zelf aan het woord. Zij zijn immers expert van hun eigen leefwereld. Zo vragen jongeren bijvoorbeeld naar meer straathoekwerkers, meer jobs en minder ministers. Er zou ook meer sensibilisering op scholen moeten zijn. Jongeren willen bijvoorbeeld graag meer praktische tools op school krijgen om zich voor te bereiden op het alleen wonen. Waar kan je bijvoorbeeld hulp krijgen en wanneer heb je recht op financiële ondersteuning? “Dat zijn vragen die je zelf moet uitzoeken en waar meer informatie over mag komen”, klonk het. Meer jobs en betaalbare huizen zijn ook signalen die vaak terugkomen. Ook het OCMW is vaak te duur.

“Ministers zouden zich meer bewust moeten zijn van het geld dat ze verdienen. Ze zouden beter minder verdienen en met de overschot een gezin in kansarmoede een vakantie gunnen”, luidde het in de workshop armoede.

Signalen voor politici

Bij Uit De Marge zijn we momenteel volop bezig om alle signalen uit de verschillende workshops te bundelen. Bij de verkiezingen in mei moet het immers over de echte problemen gaan. Dat meer dan 150 jongeren op een zaterdag naar het Jongerencongres kwamen is een sterk signaal naar de politici. Armoede, natuur & milieu en wonen moeten dan ook hoog op de politieke agenda staan in mei.

Het jongerencongres was dan ook geen eindpunt, maar een volgende stap in het traject waarbij de stem van jongeren centraal staat. We bundelen de signalen en brengen ze tot bij de bevoegde lokale besturen en ministers. Wordt dus vervolgd!

(c) Rozan Cools

Een mooie en geslaagde dag met een enorme opkomst werd afgesloten met een geslaagd muziekoptreden van Low G en Truejay. 

Bekijk hier de volledige fotoreportage en de aftermovie!

Het jongerencongres kreeg ook heel wat media-aandacht. Lees hier de verschillende artikels in de pers:

Wil je dit delen?

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Deelnemen aan een vorming?

Op zoek naar nieuwe inzichten en handige tools om beter met je gasten aan de slag te gaan?
Wil je jezelf verrijken met een vorming, intervisie of een cursus?
Dan ben je vast benieuwd naar ons vormingsaanbod.