Racisme

Op de Dag van de Diversiteit in het voorjaar 2020 stelden we met het netwerk onze visienota voor en ondertekenden we met de sector het charter tegen racisme en discriminatie.

Het jeugdwerk wil een plek zijn waar alle kinderen en jongeren zich welkom voelen, zichzelf kunnen zijn en zich kunnen ontplooien.
Racisme en discriminatie hebben een grote impact op hun ontwikkeling en zorgen voor kwetsingen. Het jeugdwerk is dan ook een belangrijke maatschappelijke actor in de strijd tegen racisme en discriminatie.

Het Netwerk Antiracisme en –Discriminatie ontwikkelde daarom een gezamenlijke visie tegen racisme in het jeugdwerk. Het netwerk werd samengesteld uit tal van jeugdwerkorganisaties en organisaties uit de antiracismebeweging. 
Op de website jeugdwerktegenracisme.be bundelen we dan ook die expertise. We engageerden ons om een gedragen visie tegen racisme in het jeugdwerk uit te werken en deze in de praktijk om te zetten via vorming en tools, op maat van jeugdwerkers en vrijwilligers. Daarnaast is het ons doel om een draagvlak te creëren om racisme aan te pakken door middel van getuigenissen van kinderen en jongeren.  

We keuren dan ook elke vorm van racisme af en willen racisme en discriminatie – zowel binnen de jeugdsector als daarbuiten – aanpakken.

Het Netwerk Antiracisme & -Discriminatie bestaat uit volgende leden: Uit De Marge vzw, Chirojeugd Vlaanderen, De Ambrassade, Tumult, Scouts & Gidsen Vlaanderen, Roots, Vlaamse Dienst Speelpleinwerk, Pimento, Kazou, Wel Jong Niet Hetero, Sporta, StampMedia, Mooss, Formaat, Oranje vzw, Demos, FOS Open Scouting, Groep Intro, Artforum Urban Woorden, KAJ, KSA, KLJ, JNM, IJD, Hand in Hand, Kif Kif, Minderhedenforum, Motief vzw, Orbit, Ella, Merhaba.

Racisme: Stop de pijn

Racisme: Stop de pijn (Naima Charkaoui en Ikrame Kastit) is een boek (9+) voor iedereen die de pijn van racisme wil stoppen: kinderen die er zelf mee te maken krijgen én kinderen die een bondgenoot willen zijn. Het leert je hoe racisme eruit kan zien, dat racisme kwetsuren veroorzaakt, en hoe je ermee omgaat. Je kan het in je eentje lezen, met een vriendin of vriend of samen met een volwassene – een ouder of opvoeder, een leerkracht, een leider of leidster in de jeugdvereniging.
Stop de pijn. Begin met dit boek.

Illustraties & lay-out door Rozan Cools.

>> Op jeugdwerktegenracisme.be verzamelen we heel wat extra info en tools om met het boek aan de slag te gaan.

Internationale Dag tegen Racisme en Discriminatie

Op 21 maart is het de Internationale Dag tegen Racisme en Discriminatie. Uit De Marge vzw voert samen met het Netwerk Antiracisme en -Discriminatie opnieuw actie en zet daarbij de stem van kinderen en jongeren, jeugd(welzijns)werkers en professionals centraal.
Het blijft belangrijk om van ons te laten horen. Kinderen en jongeren worden regelmatig slachtoffer van racisme en discriminatie. Het heeft een immense impact op hen en het zorgt voor kwetsingen en traumatische ervaringen op lange termijn.
📣 Vanuit het jeugdwerk moeten we racisme actief mee bestrijden en zorg voorzien voor kinderen en jongeren die daarvan het slachtoffer zijn.

>> Lees hier hoe jij mee actie kan voeren!

Lees meer over het netwerk:

Kinderen, jongeren en jeugdwerkers aan het woord

We verzamelden de voorbije maanden heel wat getuigenissen van kinderen, jongeren en jeugdwerkers uit Vlaanderen en Brussel. We laten hun stem horen en gaan samen de strijd aan tegen racisme en discriminatie.
Houd deze pagina in de gaten. De komende weken publiceren we hier heel wat verhalen.

Tools:

Vormingsaanbod:

🔎 Themavorming: Bestrijden van racisme in het jeugdwerk | 2 februari 2023, Brussel // Houd onze vormingskalender in de gaten voor nieuwe vormingen rond racisme.

Lees meer:

Wil je dit delen?

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Deelnemen aan een vorming?

Op zoek naar nieuwe inzichten en handige tools om beter met je gasten aan de slag te gaan?
Wil je jezelf verrijken met een vorming, intervisie of een cursus?
Dan ben je vast benieuwd naar ons vormingsaanbod.