Racisme

Op de Dag van de Diversiteit stelden we met het netwerk onze visienota voor en ondertekenden we met de sector het charter tegen racisme en discriminatie.

Het jeugdwerk wil een plek zijn waar alle kinderen en jongeren zich welkom voelen, zichzelf kunnen zijn en zich kunnen ontplooien.

Racisme en discriminatie hebben een grote impact op hun ontwikkeling en zorgen voor kwetsingen. Het jeugdwerk is dan ook een belangrijke maatschappelijke actor in de strijd tegen racisme en discriminatie.

Uit De Marge vzw en Chirojeugd Vlaanderen kwamen daarom met een gezamenlijk initiatief: het Netwerk Antiracisme en -Discriminatie. Het netwerk werd samengesteld uit tal van jeugdwerkorganisaties en organisaties uit de antiracismebeweging. 
We engageerden ons om een gedragen visie tegen racisme in het jeugdwerk uit te werken en deze in de praktijk om te zetten via vorming en tools, op maat van jeugdwerkers en vrijwilligers. Daarnaast is het ons doel om een draagvlak te creëren om racisme aan te pakken door middel van getuigenissen van kinderen en jongeren.  

We keuren dan ook elke vorm van racisme af en willen racisme en discriminatie – zowel binnen de jeugdsector als daarbuiten – aanpakken.

Het Netwerk Antiracisme & -Discriminatie bestaat uit volgende leden: Uit De Marge vzw, Chirojeugd Vlaanderen, De Ambrassade, Tumult, Scouts & Gidsen Vlaanderen, Roots, Vlaamse Dienst Speelpleinwerk, Pimento, Kazou, Wel Jong Niet Hetero, Sporta, StampMedia, Mooss, Formaat, Oranje vzw, Demos, FOS Open Scouting, Groep Intro, Artforum Urban Woorden, KAJ, KSA, KLJ, JNM, IJD, Hand in Hand, Kif Kif, Minderhedenforum, Motief vzw, Orbit, Ella, Merhaba.

Lees meer over het netwerk:

Kinderen, jongeren en jeugdwerkers aan het woord

We verzamelden de voorbije maanden heel wat getuigenissen van kinderen, jongeren en jeugdwerkers uit Vlaanderen en Brussel. We laten hun stem horen en gaan samen de strijd aan tegen racisme en discriminatie.
Houd deze pagina in de gaten. De komende weken publiceren we hier heel wat verhalen.

Tools:

Vormingsaanbod:

🔎 Themavorming: “Ik ben geen racist, maar …”: omgaan met racisme in het jeugdwerk | 24 november 2022, Brussel

Binnenkort:

Houd onze kanalen in de gaten! Binnenkort brengen we een gloednieuw boek uit. Onze coördinator Ikrame Kastit en Naima Charkaoui schreven samen een kinderboek, “Racisme: Stop de pijn!”
Voor iedereen die de pijn van racisme wil stoppen: kinderen die er zelf mee te maken krijgen én kinderen die een bondgenoot willen zijn. Het leert je hoe racisme eruit kan zien, dat racisme kwetsuren veroorzaakt, en hoe je ermee omgaat.
Om rustig in je eentje te lezen, met een vriendin of vriend, samen met je ouder(s), in de jeugdwerking of in je klas.

Lees meer:

Wil je dit delen?

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Deelnemen aan een vorming?

Op zoek naar nieuwe inzichten en handige tools om beter met je gasten aan de slag te gaan?
Wil je jezelf verrijken met een vorming, intervisie of een cursus?
Dan ben je vast benieuwd naar ons vormingsaanbod.