Jeugdwerk en middenveld verenigen zich in strijd tegen racisme met gezamenlijke visie

Uit De Marge vzw en Chirojeugd Vlaanderen lanceren vandaag samen met 28 jeugdwerken middenveldorganisaties een gezamenlijke visie tegen racisme en discriminatie. Verenigd in het Netwerk Antiracisme en –Discriminatie brengen we een gloednieuwe website www.jeugdwerktegenracisme.be met een aanbod op maat van de jeugdwerksector. Via onder meer een toolbox met methodieken, lees- en kijktips en getuigenissen van kinderen en jongeren maken we racisme en discriminatie zichtbaar en bespreekbaar.

Het netwerk bestaat uit Uit De Marge vzw, Chirojeugd Vlaanderen, De Ambrassade, Tumult, Scouts & Gidsen Vlaanderen, Roots, Vlaamse Dienst Speelpleinwerk, Pimento, Kazou, Wel Jong Niet Hetero, Sporta, StampMedia, Mooss, Formaat, Oranje vzw, Demos, FOS Open Scouting, Groep Intro, Artforum Urban Woorden, KSA, KLJ, JNM, IJD, Hand in Hand, Kif Kif, Minderhedenforum, Motief vzw, Orbit, Ella en Merhaba.

Het jeugdwerk wil een plek zijn waar alle kinderen en jongeren zich welkom voelen, zichzelf kunnen zijn en zich kunnen ontplooien. We zetten vanuit dialoog en een open houding een leerproces in gang om racisme te doen verdwijnen uit het jeugdwerk. We willen plegers en omstaanders sensibiliseren en begeleiden. Daarnaast willen we slachtoffers van racisme gepast steunen en hen actief tonen dat we optreden tegen elke vorm van racisme.

“We merken dat heel wat kinderen en jongeren racisme ervaren en dat jeugdwerkers niet altijd weten hoe daarop te reageren en wat daarmee te doen. Het is belangrijk dat er bewustwording komt rond deze problematiek en de impact die het heeft op kinderen en jongeren. Het zorgt voor kwetsingen en traumatische ervaringen die op latere leeftijd kunnen resulteren in bijvoorbeeld psychische problemen of faalangst.”

Ikrame Kastit, coördinatie Uit De Marge vzw

“Zowel professionele jeugdwerkers als vrijwillige leid(st)ers moeten aan de slag kunnen met het aanbod. Met deze hulpmiddelen willen we zowel sensibiliseren als de nodige ondersteuning bieden vanuit onze typisch speelse jeugdwerkstijl.”

Niels De Ceulaer, coördinatie Chirojeugd Vlaanderen

Het netwerk biedt met de nieuwe website jeugdwerktegenracisme.be een toegankelijk platform om concreet aan de slag te gaan. Met een gezamenlijk bondgenootschap en
expertisedeling wil het jeugdwerk zijn rol als maatschappelijke actor in de strijd tegen racisme en discriminatie actief opnemen.

De volledige visietekst is te lezen op de website jeugdwerktegenracisme.be.

<< Hoofdpagina Racisme

Wil je dit delen?

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Deelnemen aan een vorming?

Op zoek naar nieuwe inzichten en handige tools om beter met je gasten aan de slag te gaan?
Wil je jezelf verrijken met een vorming, intervisie of een cursus?
Dan ben je vast benieuwd naar ons vormingsaanbod.