‘Kids On Wheels’ als praktijkvoorbeeld voor ‘kindvriendelijke woonomgevingen’

De Vlaamse Woonraad, het Kinderrechtencommissariaat, de Vereniging Vlaamse Jeugddiensten (VVJ) en de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG) zoomen – in samenwerking met vijf centrumsteden – in op projecten die oog hebben voor de ontwikkeling van kindvriendelijke woonomgevingen. In Dendermonde zijn we met Uit De Marge vzw met het project ‘Kids on Wheels’ actief in de woonblokken in de Serbosstraat. Het project wordt op dinsdag 27 februari als praktijkvoorbeeld voorgesteld tijdens de studiedag ‘Kindvriendelijke woonomgevingen’ in Gent.

In de woonblokken in de Serbosstraat, in de Boonwijk in Dendermonde, wonen veel kinderen die vaak buiten spelen. Al snel bleek dat ze nood hadden aan een ruimte om samen te komen en te spelen. Een vroegere jeugdopbouwwerkster van Uit De Marge vzw bezocht de wijk geregeld, ging met de kinderen en jongeren in gesprek en speelde spelletjes met de kinderen. In 2015 werd er een samenwerkingsverband met Buurtsport opgezet en werden er vaak fietsen meegebracht. De fietsen waren zo populair dat het idee ontstond om een permanent project uit te bouwen. In samenwerking met verschillende partners ontstond uiteindelijk het project ‘Kids on Wheels’.

De sociale woonmaatschappij ‘Volkswelzijn’ stelde Uit De Marge vervolgens een ruimte ter beschikking om een fietsatelier uit te bouwen en via het OCMW kregen we een aantal fietsen. Kinderen en jongeren kunnen er fietsen uitlenen en er is materiaal voorzien om fietsen te herstellen. Bovendien werken we op geregelde tijdstippen samen met de fietsherstelplaats van het OCMW om fietsen te herstellen.

Het project is echter meer dan een fietsuitleendienst of –herstelplaats. De sociale woningmaatschappij stelde ook een kleinere ruimte in één van de appartementen ter beschikking die voortaan dienstdoet als ontmoetingsruimte. “De woensdagnamiddagwerking is ondertussen een vast gegeven geworden bij de kinderen uit de buurt en ook door volwassenen worden we regelmatig aangesproken met vragen”, vertelt Pieter, jeugdopbouwwerker in Dendermonde.

Het project bestaat ondertussen drie jaar en het fietsatelier is nog steeds een succes. Ook uit andere wijken komen soms kinderen of jongeren die gebruikmaken van de uitleenfietsen of die hun fiets willen herstellen. Daarnaast werd het fietsatelier al gebruikt voor tal van andere activiteiten, zoals gamenamiddagen en een nieuwjaarsreceptie.

“Het fietsatelier is dan ook een echte meerwaarde voor de wijk. We hopen in de toekomst ook in andere wijken vergelijkbare projecten op te zetten”, vult Pieter aan.

Op dinsdag 27 februari wordt het project ‘Kids on Wheels’ voorgesteld als praktijkvoorbeeld tijdens een studiedag in Gent rond kindvriendelijke woonomgevingen, een initiatief van de VVSG in samenwerking met het Kinderrechtencommissariaat, de Vlaamse Woonraad en VVJ.

Klik hier voor meer informatie over de studiedag.

<< Terug naar Jeugd(opbouw)werk

Wil je dit delen?

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Deelnemen aan een vorming?

Op zoek naar nieuwe inzichten en handige tools om beter met je gasten aan de slag te gaan?
Wil je jezelf verrijken met een vorming, intervisie of een cursus?
Dan ben je vast benieuwd naar ons vormingsaanbod.