Geraardsbergse kinderen en jongeren ontwerpen nieuwe bib

Samen met onze jeugdopbouwwerker Aman gingen kinderen en jongeren in Geraardsbergen begin februari aan de slag om de bibliotheek in het nieuwe kenniscentrum in de stad mee vorm te geven.

De ruwbouw van de bib is alvast een feit, nu de inrichting nog en daarvoor wordt beroep gedaan op de kinderen en jongeren (van 6 tot 16 jaar) van Geraardsbergen. Tijdens 3 workshops krijgen ze – in samenwerking met doctoraatsonderzoekster Michelle Bylemans – de kans om input te geven. De eerste workshop rond de inrichting zit er alvast op. Na een exclusieve rondleiding in het gloednieuwe gebouw was het aan de kinderen en jongeren zelf om hun mening te geven. Hoe moet een goede bib er volgens hen uitzien? Wat hoort er wel of niet thuis?

Voor en door jongeren

Zo moet de toekomstige bibliotheek een plek zijn waar ze zichzelf kunnen zijn. “Met zowel ruimtes waar het stil moet zijn en ze rustig kunnen zitten als plaatsen waar ze wat luider mogen zijn en kunnen spelen”, illustreert jeugdopbouwwerker Aman. “Slapen en muziek maken horen er niet thuis, maar samenkomen met andere kinderen, spelletjes spelen of gamen is voor hen wel belangrijk”, klinkt het nog.

Tijdens de volgende workshops wordt ook de huidige bib geanalyseerd (wat is er goed, wat kan beter, …) en tot slot zal het gaan over de effectieve inrichting van de nieuwe bib.

Coming soon

Verwacht wordt dat het nieuwe kenniscentrum in 2021 de deuren zal openen. Naast de bibliotheek zal het gebouw ook een stadsarchief, vergaderzalen, werkruimten en een medialab voor ICT-cursussen en mediawijsheid huisvesten.

Dit initiatief is een samenwerking van ons jeugdopbouwwerk in Geraardsbergen met de bibliotheek, doctoraatsstudente Michelle Bylemans, het Huis van het Kind, het wijkcentrum De Poort, Astertechnics en de jeugddienst.

<< Terug naar Jeugd(opbouw)werk

Wil je dit delen?

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Deelnemen aan een vorming?

Op zoek naar nieuwe inzichten en handige tools om beter met je gasten aan de slag te gaan?
Wil je jezelf verrijken met een vorming, intervisie of een cursus?
Dan ben je vast benieuwd naar ons vormingsaanbod.