Work hard, play hard: jobstudentenbeurs in Bredene

Jason en Kim (jeugddienst Bredene) en onze jeugdopbouwwerker Ruben (c) Uit De Marge vzw

“Work hard, play hard”, met die ingesteldheid kijkt Bredene vakanties en weekends tegemoet. Na een online versie vorig jaar, ging de jaarlijkse jobstudentenbeurs in Bredene dit jaar weer live door. Op 12 maart creëerden de jeugddienst en het gemeentebestuur de ideale ontmoetingsplaats voor jongeren, werkgevers en interimkantoren.

Onze jeugdopbouwwerkers wakkerden dat enthousiasme verder aan. Zij zorgden ervoor dat álle jongeren hun weg konden vinden naar de jobstudentenbeurs. “De borden en affiches die de gemeente verspreidt, bereiken niet iedereen. Dat is niet op maat van jongeren”, verduidelijkt onze jeugdopbouwwerker Ruben. Jongeren in kwetsbare situaties stoten vaak op mentale en praktische drempels op de arbeidsmarkt. Ruben sprak hen aan op straat of in de werking en wist ook via sociale media verschillende jongeren warm te maken voor het evenement. “Een extra woordje uitleg over wat de beurs precies inhoudt en welke mogelijkheden er zijn, geeft hen het vertrouwen om met werkgevers en uitzendkrachten in gesprek te gaan.” Maar liefst 140 jongeren tussen 15 en 24 jaar vonden zo hun weg naar de jobstudentenbeurs.

De jongeren die de beurs bezochten, konden op verschillende manieren proeven van de arbeidsmarkt: ze konden er meteen solliciteren, vacatures vergelijken, zich inschrijven bij interimkantoren of rustig in gesprek gaan met werkgevers en met elkaar. “Waar oudere jongeren vaak gericht zoeken, was de beurs voor 15- en 16-jarigen vooral een ontdekkingstocht”, zegt Ruben. “Zij konden er ontdekken welke sectoren hen aanspreken, wat hun talenten zijn en in welke omgeving ze zich goed voelen.”

(c) Uit De Marge vzw

“Inschrijvingen in interimkantoren en contacten met werkgevers kunnen jongeren helpen om later werk te vinden. Op de baantjes die jongeren via de beurs krijgen, leren ze bovendien skills die later van pas komen. De positieve ervaringen die ze zo opdoen, motiveren om ook in de toekomst een fijne job te zoeken.”

Ruben, jeugdopbouwwerker in Bredene – Uit De Marge vzw

Er waren heel wat mogelijkheden om te exploreren: naast de gemeente Bredene – die zelf heel wat vacatures aanbood – waren er kleine ondernemers, lokale horecazaken, en grote spelers zoals Albert Heijn, Plopsaland en Center Parcs. Bovenop al die informatie over specifieke jobs en sectoren, leerden ze ook over hun rechten en plichten als jobstudent. “Op verschillende schermen werd een presentatie afgespeeld waarin die rechten en plichten werden uiteengezet. Al die info werd ook verzameld in een brochure voor de bezoekers”, legt Ruben uit. Hoe ziet een contract eruit en welke garanties moet een werkgever kunnen bieden? Ook op zulke vragen kon je op de beurs een antwoord vinden.

Met die tools kunnen jongeren zich voorbereiden op vakantie- of weekendjobs, maar de jobstudentenbeurs wilde ook een springplank zijn voor later. Ruben legt uit: “Inschrijvingen in interimkantoren en contacten met werkgevers kunnen jongeren helpen om later werk te vinden. Op de baantjes die jongeren via de beurs krijgen, leren ze bovendien skills die later van pas komen. De positieve ervaringen die ze zo opdoen, motiveren om ook in de toekomst een fijne job te zoeken.”

Een opmerkelijke standhouder bewijst dat op de jobstudentenbeurs niet alleen studentenjobs te vinden zijn. “Bij één van de standjes stond een werknemer die een aantal jaar geleden op dezelfde beurs voor dat bedrijf gesolliciteerd had!”, reageert Ruben. De beurs was ook in 2022 een succes, maar niet alleen voor enthousiaste werknemers. Ondernemers en interimkantoren zijn achteraf maar wat blij met de gedreven werkkrachten!

Wil je dit delen?

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Deelnemen aan een vorming?

Op zoek naar nieuwe inzichten en handige tools om beter met je gasten aan de slag te gaan?
Wil je jezelf verrijken met een vorming, intervisie of een cursus?
Dan ben je vast benieuwd naar ons vormingsaanbod.