Ramps in de concertzaal: de jongeren van Jeugdopbouwwerk Ieper bouwen eigen indoor skatepark

De concertzaal van de jeugddienst in Ieper kreeg afgelopen maand een bijzondere invulling: de jongeren van het jeugdopbouwwerk vormden de zaal om tot een indoor skatepark!

(c) Uit De Marge vzw | Jeugdopbouwwerk Ieper

Omdat de Ieperse jeugddienst door de coronamaatregelen geen fuiven en optredens kon organiseren in de concertzaal, droeg ze de regie over aan het jeugdopbouwwerk. “Het waren de jongeren zelf die het idee voor een indoor skatepark voorstelden”, vertelt onze jeugdopbouwwerker Loïc. Geïnspireerd door De GAP, een skateproject dat in 2019 werd uitgewerkt met de hulp van jeugdopbouwwerker Wannes, toverden ze de concertzaal om tot een heus skatepark. Het bleek een succes: niet minder dan 80 jongeren leefden zich de afgelopen maand uit op de ramps en grind rails

Politiserend aan de slag

Na een maand wordt het skatepark opnieuw omgebouwd tot concertzaal, maar de skaters laten van zich horen. Deskundige Jeugd in Ieper Rebecca Dehaene vroeg immers hun inspraak voor de bouw van een nieuw skatepark in Ieper. “De feedback van de jongeren kwam zo op het schepencollege terecht, waar men besloot om extra budget vrij te maken voor een groter skatepark!”, klinkt het enthouasiast.

Met de steun van jeugdopbouwwerker Loïc en de jeugddienst zorgen de skaters voor politieke verandering. Dat politiserende werk is een lang proces: de nood aan een toegankelijk skatepark werd al in 2019 op de politieke agenda geplaatst, toen De Gap een indoor park installeerde in een oud Iepers café. “De skaters die er kwamen, wezen op de hoge toegangsprijzen van klassieke indoor parken: een skatesessie kost er al snel 10 euro”, getuigt jeugdopbouwwerker Loïc. “Een maandje skaten in een indoor park is voor kinderen en jongeren in kwetsbare situaties haast onmogelijk. In de winter is een koud en nat outdoor park bovendien geen ideale oplossing.”

Op zoek naar een nieuwe locatie

Met dat inzicht en de feedback van de skaters kijkt jeugdopbouwwerker Loïc uit naar een nieuwe locatie voor een indoor skatepark. Hij heeft daarvoor contact met oud-leden van De GAP, die met een nieuwe vzw tegemoet willen komen aan de roep van de Ieperse skaters.

Wil je dit delen?

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Deelnemen aan een vorming?

Op zoek naar nieuwe inzichten en handige tools om beter met je gasten aan de slag te gaan?
Wil je jezelf verrijken met een vorming, intervisie of een cursus?
Dan ben je vast benieuwd naar ons vormingsaanbod.