Vormingstraject slaat brug tussen jongeren en bedrijfswereld

In Geraardsbergen startte Uit De Marge vzw, in samenwerking met het Technisch Instituut Sint-Jozef, Groep Intro en de stadsdienst Sociale Economie, een project op om jongeren te ondersteunen in hun zoektocht naar werk.

Het project ontstond nadat onze jeugdopbouwwerker Samuel Vileyn signalen opving van de jongeren. “Ik ga al een paar jaar vindplaatsgericht aan het werk op de speelplaats van de school. Dit voorjaar kreeg ik veel signalen van jongeren dat ze niet goed weten waar te beginnen als ze werk willen zoeken”, vertelt hij. “Ik kaartte de signalen aan bij de directie van de school en bracht uiteindelijk de school, Groep Intro en de dienst Sociale Economie van de stad samen rond de tafel.”

Zo werd een traject van drie namiddagen opgezet waarbij jongeren ondersteund worden in hun zoektocht naar een gepaste job. Jongeren weten vaak niet goed waar te starten, hebben weinig of geen ervaring met het opstellen van een cv of sollicitatiebrief en weten niet wie hen daarbij kan helpen. “Ze durven vaak ook de stap naar de verschillende diensten niet te zetten en hebben geen connectie met potentiële werkgevers. Veel jongeren vinden meestal een vakantiejob of weekendwerk via het werk van hun ouders”, legt Samuel uit. Het netwerk van jongeren speelt dan ook een rol in het aanmoedigen of ontmoedigen. “Sommige jongeren zijn te onzeker om zoiets aan te pakken en de confrontatie met een interimkantoor aan te gaan. Ik denk dus dat het een algemeen gebrek is aan steun uit de omgeving en kennis over hoe je zoiets aanpakt.”

Gericht aan de slag

Het traject werd opgedeeld in drie vormingsnamiddagen, voorzien door Groep Intro, waarbij onze jeugdopbouwwerker Samuel zich vooral op de jongeren focuste en hen ondersteunde waar nodig. Jongeren konden zich vrijblijvend aanmelden om deel te nemen aan de opleidingsnamiddagen. Na de eerste woensdagnamiddag op 25 april keerden de jongeren alvast huiswaarts met hun eigen opgestelde cv. Tijdens de tweede vormingsnamiddag leerden ze solliciteren door zichzelf voor te stellen en aan te prijzen. Tijdens de laatste sessie die woensdag 9 mei plaatsvond, kwamen enkele bedrijven op bezoek. “Eén van de jongeren mag alvast op gesprek bij een garage, twee anderen worden zeker opgebeld door het interimkantoor. Nog andere jongeren kregen feedback en kunnen met deze werkpunten verder aan de slag”, blikt Samuel terug.

Voor de jongeren was het dan ook een boost om erin te vliegen en zin te krijgen om te gaan werken deze zomer. Het betekent dan ook veel voor hen om positieve feedback te krijgen van werkgevers. “Je merkte ook dat de groep hechter werd en dat ze elkaar ook tips gaven,”klinkt het nog.

Met het project roept het stadsbestuur van Geraardsbergen bedrijven en ondernemers ook op om jongeren een kans te geven en aan de slag te laten gaan als weekendwerkers of vakantiejobbers.

Tijdens de laatste sessie woensdag kwam TV Oost op bezoek en maakte een reportage over het project. Bekijk hier de video.

Andere artikels in de pers vind je hier:

Op zaterdag 26 mei was Samuel, samen met één van zijn jongeren, Demir, te gast bij Hugo De Praatpaal op de lokale radio M fm. Beluister hier de uitzending.

Foto (c) M fm

<< Terug naar Jeugd(opbouw)werk

Wil je dit delen?

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Deelnemen aan een vorming?

Op zoek naar nieuwe inzichten en handige tools om beter met je gasten aan de slag te gaan?
Wil je jezelf verrijken met een vorming, intervisie of een cursus?
Dan ben je vast benieuwd naar ons vormingsaanbod.