Menen viert 1 jaar jeugdopbouwwerk

Het jeugdopbouwwerk in Menen bestaat precies één jaar. Jeugdopbouwwerker Jonathan Eggermont zet samen met zijn kinderen en jongeren zijn werking dan ook graag in de kijker. Tijdens het toonmoment ‘1 jaar JOW Menen’ zetten ze zaterdag 17 februari hun deuren open voor kinderen, jongeren, ouders en buurtbewoners.

Wie wil weten wat het jeugdopbouwwerk het voorbije jaar verwezenlijkt heeft, kan alvast een bezoekje brengen aan de tentoonstelling over wat het jeugdopbouwwerk in Menen – samen met de jongeren en het netwerk in de stad – het voorbije jaar heeft opgezet. Daarnaast kunnen kinderen en jongeren zich ook uitleven tijdens tal van activiteiten. Er is muziek, maar ook een graffitiworkshop, twee voetbalveldjes en een dansactiviteit. “Het is eigenlijk een open spelaanbod, waarbij kinderen en jongeren zich naar hun eigen zin kunnen uitleven”, legt jeugdopbouwwerker Jonathan uit. “Ik zet ook enkele skaterampen buiten voor de skaters uit de buurt en er wordt gebarbecued. Het is een toegankelijk evenement voor alle leeftijden, zowel kinderen, jongeren als hun ouders en mijn netwerk.”

De stad mee vormgeven

Precies een jaar geleden begon het jeugdopbouwwerk in Menen met ’t Kot, het gebouw aan het speelpleintje in de Zuidstraat. Enkele jongeren zaten op een bankje aan het Sint-Jozefplein en zochten een plek om ’s avonds samen te komen en dingen te doen. Ze verveelden zich en hadden nood aan een eigen stek. Zo ontstond de werking van Jonathan met elke maandag- en vrijdagavond een jongerenwerking vanaf 15 jaar en woensdagnamiddag een kinderwerking met onder meer ‘streetsport’ waarbij kinderen kunnen freerunnen rond het gebouw.

Met de verjaardag van het jeugdopbouwwerk in Menen blikt Jonathan terug op een actief en boeiend jaar. “Binnen het jeugdopbouwwerk zijn heel wat kinderen en jongeren actief bezig geweest in hun stad”, vertelt hij. Het was een goed gevuld jaar met onder meer voetbaltoernooien, een zomerbar en tal van wekelijkse activiteiten. Daarnaast gingen een 25-tal jongeren in gesprek met de schepen van Jeugd zodat ook hun stem gehoord wordt in de stad. “Zelf ben ik als jeugdopbouwwerker enorm fier op de creativiteit, het enthousiasme en de doeltreffendheid waarmee de kinderen en jongeren mee nadenken over hoe we van Menen een aangename stad kunnen maken voor elk kind en elke jongere”, klinkt het.

Op maat van kinderen en jongeren

Die betrokkenheid van de kinderen en jongeren wil Jonathan dan ook nog meer uitdragen in de toekomst. “Ik zou hen graag nog meer en beter leren kennen om zo nog meer aan de slag te kunnen met wat zij me rechtstreeks aangeven. Op die manier krijgen ze de kans om hun stad zelf mee vorm te geven. Ik hoop dan ook dat de mensen die aan het roer staan in de stad, met voldoende zorg en aandacht hun signalen mee helpen aanpakken”, vertelt Jonathan. Daarom wil hij in 2018 graag vaker samenwerken met de verschillende diensten en organisaties om op maat te werken voor zij die het moeilijk hebben of niet gehoord worden. “In onze samenleving worden er maar al te vaak zaken georganiseerd en opgezet vanuit de eigen perceptie, zonder het af te toetsen bij de mensen voor wie het wordt opgezet. Ook in 2018 wil ik daarom verder aan de slag gaan met de kinderen en jongeren in de stad. Die kans neem ik, samen met de kinderen en jongeren, dan ook graag met beide handen aan!”

Je bent van harte uitgenodigd op de tentoonstelling ‘1 jaar JOW Menen’ deze zaterdag 17 februari van 10u30 tot 17 uur in de Zuidstraat in Menen.

<< Terug naar Jeugd(opbouw)werk

Wil je dit delen?

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Deelnemen aan een vorming?

Op zoek naar nieuwe inzichten en handige tools om beter met je gasten aan de slag te gaan?
Wil je jezelf verrijken met een vorming, intervisie of een cursus?
Dan ben je vast benieuwd naar ons vormingsaanbod.