Jongeren in Knokke-Heist baten eigen zomerbar uit

(c) Uit De Marge vzw
Wist je dat? De naam Doekoe-bar komt van de straattaal en ‘geld’ betekent. “Met de opbrengst gaan samen met de jongeren nog kijken wat we doen, maar we vonden dat de naam alvast goed bekte.”

Onze jeugdopbouwwerker Karim en zijn jongeren openden het voorbije weekend samen met de jeugddienst van Knokke-Heist en jeugdclub ’t Verzet een eigen zomerbar, de Doekoe-bar. Vier dagen lang waren er tal van workshops, hapjes, drankjes en muziek!

De voorbije vier maanden waren de jongeren in Knokke-Heist stevig aan het werk om hun eigen zomerbar, de Doekoe-bar, te organiseren. De lockdown inspireerde hen om zelf aan de slag te gaan en iets te organiseren, voor en door jongeren. Het resultaat: vier dagen lang een heuse zomerbar met hapjes en drankjes, tal van workshops en optredens van heel wat lokaal talent! En de Doekoe-bar was al meteen een succes. “Op de openingsavond zaten we met 40 mensen al meteen aan het maximum aantal bezoekers”, klinkt het.

“In mijn instuifruimte ‘t Kot hoorde ik meermaals het signaal ‘we kunnen niks doen’”, vertelt jeugdopbouwwerker Karim (Uit De Marge vzw). “Daar ben ik verder op ingegaan en de vraag gesteld wat de jongeren dan willen doen. Toen kwam al snel de reactie dat ze graag zelf eens iets zouden organiseren. Zo is het idee voor de Doekoe-bar ontstaan. De belangrijkste aspecten waren: we willen muziek, we willen gezelligheid en het moet er cool uitzien!”
Er was bovendien weinig aanbod voor de +12-jarigen. Corona zorgde er vervolgens voor dat deze jongeren helemaal niets meer konden doen. “De nood om iets te organiseren dat hen aanspreekt, was dus erg groot. In het begin heb ik ervoor gezorgd dat de jongeren met hun idee naar buiten durfden komen, want die drempel was er wel een beetje. Dylan [coördinator ’t Verzet] en ik zijn er vervolgens mee aan de slag gegaan”, aldus Karim.  

Gezellige zomerbar en goede vibes

(c) Uit De Marge vzw

“We zijn ruim vier maanden geleden gestart met de voorbereidingen van de Doekoe-bar. We hebben de menu’s gemaakt, voorzien de hapjes en ook bij het entertainment hebben we geholpen”, vertelt Vince (13), één van de jongeren. “Het is echt voor en door jongeren. We mochten zelf beslissen wat we gingen organiseren en het vervolgens dan ook zelf voorbereiden en uitvoeren.” Er stond dan ook heel wat op het programma. Zo was er een dj-workshop en gaf onze jeugdopbouwwerker Jonathan uit Menen een graffitiworkshop. Elke avond waren er tot slot optredens van jong talent. “We wilden een goede vibe! Het is alleen erg jammer dat we door corona niet mogen dansen”, vertelt Vince nog.
Ook Houda (15) en Amelie (13) hielpen mee. Zij waren van bij het begin betrokken. “Wij zijn onder meer bezig geweest met het decor en de aankleding, …. Allerlei klusjes. En ik maak dit weekend ook foto’s”, legt Houda uit. De voorbije maanden trokken ze daarvoor elke donderdag naar het jeugdcentrum om decor te maken en samen ideeën uit te wisselen.

Stan Lagast, de vaste vrijwilliger van jeugdclub ’t Verzet was er van het eerste uur bij. “Je kan me hier zes dagen op zeven vinden. Ik doe hier in het jeugdhuis dan ook een beetje van alles. Tijdens de Doekoe-bar doe ik bijvoorbeeld de bar, technische taken, de opbouw en afbraak, … Ik ben er van het begin tot het einde”, glimlacht Stan. “Door corona was er weinig of niks. De evenementen waren geannuleerd, enkel de bar van het jeugdhuis was open. Het is leuk dat het nu weer op gang begint te komen.”

Aanbod voor jongeren

(c) Uit De Marge vzw

De nood om opnieuw dingen te kunnen doen en organiseren, was er meer dan ooit. “Het voorbije anderhalf jaar was uiteraard niet fijn. Je kon niets doen. Je kon niet afspreken met je vrienden. Het was een vreemd jaar”, getuigt Vince. “Je moest voortdurend thuis zitten. Je kon hoogstens een keertje een wandeling maken, met maar 1 of 2 personen”, vertelt ook Hayley (14).
“We waren het gewoon om telkens in groep naar het jeugdhuis te komen”, zegt ook Houda. “Dat was altijd gezellig, maar opeens moest iedereen thuisblijven en werden activiteiten stopgezet. Gelukkig waren Karim en Dylan er die contact hielden en ons uitnodigden om af te spreken.”
“Toen we bijvoorbeeld maar met 8 in het jeugdhuis binnen mochten en er kwam nog een negende wat later aan, dan wisselden we af zodat iedereen even kon langskomen”, legt Amelie uit. “Zodra het met meer mocht, spraken we ook buiten af zodat we toch opnieuw met z’n allen samen waren.”

“Ik ga vooral wandelen”, vertelt Karim. “Tijdens mijn wandelingen spreek ik jongeren aan en babbel ik met hen om zo signalen op te vangen. Maar ook in mijn instuifruimte of door in het jeugdhuis op bezoek te komen, hoor ik heel wat. Dat gaat van een ‘hoe is’t?’ tot diepere gesprekken. De grootste signalen van het voorbije anderhalf jaar is dat er een gigantische nood is aan psychologische hulp voor jongeren”, benadrukt Karim. Sinds kort hebben we hier een TEJO-huis kunnen opstarten en momenteel bekijken we hoe we dat effectief fysiek kunnen organiseren. Andere signalen waren bijvoorbeeld: er mogen zijn, mogen rondhangen, en vooral een vast aanbod voor +12. Dat was er niet.”
Die signalen werden ondertussen opgepikt. Zo heeft de jeugddienst De Chalet opgericht met laagdrempelige activiteiten en evenementen voor jongeren. Vorige maand werden er bijvoorbeeld al vlotten gebouwd en waren er VR-games in het jeugdhuis. In augustus staat er onder meer paintball en een pannatoernooi op het programma. “Het jeugdhuis heeft ook een buurtwerkingsproject, Buskruit, waarbij ze met een busje op verschillende locaties in Knokke-Heist de jeugdclub tot bij de jongeren brengen”, gaat Karim verder. “Tot slot is er Hangaar, een artistiek makerslab waar jongeren kunnen experimenteren en creatief aan de slag kunnen in tal van workshops.”

Er staat deze zomer dus nog heel wat op het programma in Knokke-Heist. “Ik blijf uiteraard rondwandelen, maar met de jongeren ga ik in september bijvoorbeeld ook meewerken aan een kunstexpo. Daarvoor gaan we binnenkort al aan de slag. De kunstwerken van de jongeren zullen op de expo vervolgens een plekje krijgen. Wordt dus nog vervolgd!  

Ook met de opbrengst van de Doekoe-bar wordt nog aan de slag gegaan. Wat ermee gebeurt ligt volledig in handen van de jongeren. Zij hebben alvast enkele ideeën. “Ik zou graag een gezamenlijke activiteit doen, met alle jongeren samen, bijvoorbeeld naar een pretpark of avonturenpark”, vertelt Vince. Gewoon iets gezelligs, iets dat iedereen leuk vindt, bevestigt ook Amelie. “Het maakt niet uit wat we doen. Als we iets in groep doen, is het altijd leuk”, verzekert Houda. “Of we houden het geld bij voor een volgende Doekoe-bar. Het belangrijkste is dat we samen zijn. Hier is altijd een goede vibe.”

Benieuwd naar meer foto’s? Houd onze sociale media in de gaten en schrijf je alvast in op onze nieuwsbrief voor de zomerspecial!

Wil je dit delen?

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Deelnemen aan een vorming?

Op zoek naar nieuwe inzichten en handige tools om beter met je gasten aan de slag te gaan?
Wil je jezelf verrijken met een vorming, intervisie of een cursus?
Dan ben je vast benieuwd naar ons vormingsaanbod.