Geraardsbergse jongeren openen zelf gebouwd voetbalveld

Samen met onze jeugdopbouwwerker Samuel Vileyn stelden de jongeren Demir en Alin voorbije donderdag hun gloednieuwe – en zelf aangelegde – voetbalveldje voor in de wijk Overpoort in Geraardsbergen. Heel wat genodigden zakten dan ook naar het grasveld af voor de officiële opening. 

Het voetbalveld in de buurt komt geen dag te vroeg. De wijk Overpoort in de Geraardsbergse deelgemeente Goeferdinge heeft immers maar weinig ruimte voor de jongeren uit de buurt. Een aantal graspleintjes, maar geen infrastructuur gericht op kinderen en jongeren.

Onze jeugdopbouwwerker Samuel is al jarenlang actief in Geraardsbergen. Hij trekt er door de verschillende wijken en pikt heel wat signalen van kinderen en jongeren op. Hij is dan ook ontzettend trots op de verwezenlijking van de jongeren. “Het waren ook serieuze stappen die ze moesten zetten: als jongere in gesprek gaan met de Sociale Huisvestingsmaatschappij Denderstreek om de plannen te bekijken, naar de dienst Stedenbouw stappen om onze plannen voor te stellen en met buurtbewoners in gesprek gaan over het voetbalveldje. Knap van die gasten”, benadrukte Samuel tijdens de opening.

Samuel noemt de aanleg van het voetbalveldje dan ook een antwoord op een concrete nood, want er is geen ingerichte jeugdruimte in de Overpoort. Voordien kwamen jongeren samen in een zelf geïnstalleerde ontmoetingsruimte op één van de bergen op het braakliggend terrein naast de wijk. “Op de restanten van een vorige bouwfase hadden de jongeren hun eigen stekje, ‘De Rotney’, gemaakt, volledig met uitgegraven bankjes, verstevigde vloer, kussens, enz.”, aldus jeugdopbouwwerker Samuel.

Zelf aangelegd voetbalveld

Het was slechts een tijdelijke stek, want hun plek moest plaats ruimen voor de volgende bouwfase van de sociale woonwijk. Samen met jeugdopbouwwerker Samuel sloegen de jongeren dan ook zelf de handen uit de mouwen. Na een bezoek aan de Sociale Huisvestingsmaatschappij en de dienst Stedenbouw, werden de plannen concreet: de aanleg van een voetbalveldje in de wijk. 

Aftrap van de eerste wedstrijd

Buurtbewoners waren meteen enthousiast over het initiatief. Met materiaal van één van de ouders konden de jongeren meteen zelf aan de slag en startten ze aan de aanleg van hun voetbalveld. Ze timmerden de doelen en legden het terrein aan. Het grasvoetbalveldje met twee doelen is ondertussen dan ook een feit en voorbije donderdag stelden de jongeren met veel trots hun voetbalveldje voor.

De eerste schepen van Jeugd, Fernand Van Trimpont, trapte donderdag de receptie af en zette de Geraardsbergse jongeren in de bloemetjes voor hun inzet. Het gaat immers over participatie van jongeren, een plek in de stad vinden, het recht op spelen en talent ontwikkelen, klonk het. Onder de genodigden verder ook onder meer burgemeester Guido De Padt, de dienst Woonbegeleiding van het CAW, Sociale Huisvestingsmaatschappij Denderstreek en vooral heel wat kinderen, jongeren en buurtbewoners.

De burgemeester floot de allereerste wedstrijd op het gloednieuwe voetbalveldje op gang. De aftrap was voor initiatiefnemers van het project, Demir en Alin. Vervolgens volgden heel wat wedstrijdjes waarin de kinderen en jongeren het tegen elkaar opnamen. Zelfgemaakte pannenkoeken op de receptie maakten de opening compleet.

Foto’s (c) Uit De Marge vzw

<< Terug naar Jeugd(opbouw)werk

Wil je dit delen?

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Deelnemen aan een vorming?

Op zoek naar nieuwe inzichten en handige tools om beter met je gasten aan de slag te gaan?
Wil je jezelf verrijken met een vorming, intervisie of een cursus?
Dan ben je vast benieuwd naar ons vormingsaanbod.