30 november 2023

CONGRES VAN HET JEUGDWELZIJNSWERK 2023

Plat Gepolitiekt? Wij kiezen zelf!

In 2024 gaan we drie keer naar de stembus. Maar wat kan het mijn jongeren schelen wat er gebeurt tijdens deze verkiezingen? Politiek interesseert hen niet. Laat staan dat mijn 16-jarige jongeren weten dat ze mogen stemmen en waarom ze dat zouden moeten doen. Ze geloven er niet in en willen er niets van weten. Van ‘f*ck de politiek’ tot ‘Ik ken er niets van, op wie moet ik stemmen, jeugdwerker?

Lig ik zelf wel wakker van heel die politieke mallemolen, of is het een ver van mijn bed show? Mag ik wel iets doen rond politiek van mijn organisatie/het bestuur? Is het niet beter om daarvan weg te blijven, de impact is nu al vaak negatief voor de werking? Wat kan ik doen? En zou het iets kunnen veranderen voor mijn kinderen en jongeren?

Deze vragen en nog veel meer staan centraal tijdens het Congres van het Jeugdwelzijnswerk op 30 november in Leuven! Tijdens deze editie zoomen we in op de impact van verkiezingen op ons jeugdwelzijnswerk en de invloed die we zelf kunnen uitoefenen door samen met onze kinderen en jongeren aan politiek te doen. Via politiserend werken komen we samen met hen op voor de rechten van kinderen en jongeren in maatschappelijk kwetsbare situaties, en zo maken we kleine en grote verschillen voor en met hen.

We analyseren samen bewuste strategieën die worden gebruikt om onze doelgroepen te verdelen, nemen uitsluitingsmechanismen onder de loep en reiken handvatten en tools aan om meer politiek bewustzijn en acties te creëren onder onze kinderen en jongeren én jeugdwelzijnswerkers. We streven ernaar om van een aversie tegen politiek naar een gezamenlijke weerstand te groeien.

Tijdens de voor- en namiddag vinden er verschillende workshops plaats. Als deelnemer kan je kiezen uit twee van deze vijftien interessante workshops:

Verwacht boeiende sprekers, inspirerende praktijken en ontspannende momenten, allemaal van en voor het jeugdwelzijnswerk! Noteer 30 november alvast in je agenda.

PROGRAMMA 

09u00: Onthaal met koffie en thee
09u30: Verwelkoming en inleiding (Uit De Marge vzw)
10u00: Workshops
12u15: Lunch
13u15: Workshops
15u30: Terugkoppeling en dankwoord
15u45: Receptie (tot ca. 17u00)

PRAKTISCH

Datum: Donderdag 30 november 2023, van 09u30 tot 16u30

Locatie: Provinciehuis Vlaams-Brabant, Provincieplein 1, 3000 Leuven

Inschrijven: De prijs bedraagt €50 voor leden en €100 voor niet-leden. Inschrijven kan tot 24 november.
Indien deelname niet mogelijk zou zijn door een te hoge kostprijs kan er steeds contact opgenomen worden via info@uitdemarge.be om te kijken of er oplossingen mogelijk zijn.

INSCHRIJVEN

Wil je dit delen?

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Deelnemen aan een vorming?

Op zoek naar nieuwe inzichten en handige tools om beter met je gasten aan de slag te gaan?
Wil je jezelf verrijken met een vorming, intervisie of een cursus?
Dan ben je vast benieuwd naar ons vormingsaanbod.