13. Plek in de openbare ruimte

Een workshop op het congres van het jeugdwelzijnswerk ‘Plat gepolitiekt? Wij kiezen zelf!‘ op 30 november 2023

Luisteren en Tools

De openbare ruimte is voor veel jongeren dé plek om te ontspannen, te voetballen en zichzelf te zijn. Maar voor jongeren die zich in een maatschappelijk kwetsbare positie bevinden, zijn er vaak onzichtbare barrières die hen hinderen om volledig deel te nemen aan jeugdactiviteiten, sportverenigingen en meer.

Wat zijn deze uitdagingen? Tijdens onze workshop nodigen we je uit om dieper in te gaan op de obstakels waarmee deze jongeren worden geconfronteerd. We delen hun ervaringen, de manieren waarop ze worden gepercipieerd en de vooroordelen waarmee ze dagelijks te maken hebben.

Laten we openhartig praten over de muur van wantrouwen die sommige jongeren tegenkomen. Ze worden vaak bestempeld als ordeverstoorders of overlastbezorgers. We willen begrijpen hoe dit hun zelfbeeld beïnvloedt en hun relatie met de openbare ruimte beïnvloedt.

De openbare ruimte behoort toe aan iedereen, ongeacht hun afkomst. Samen met jou willen we nadenken over hoe we een omgeving kunnen creëren waarin alle jongeren zich vrij kunnen bewegen, zonder angst voor stigmatisering. We zullen dit bespreken tijdens de workshop, zelf in de openbare ruimte.

De workshop wordt gegeven door Maarten Loopmans. Maarten is docent Sociaal-Economische Geografie aan de KU Leuven.

Wil je dit delen?

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Deelnemen aan een vorming?

Op zoek naar nieuwe inzichten en handige tools om beter met je gasten aan de slag te gaan?
Wil je jezelf verrijken met een vorming, intervisie of een cursus?
Dan ben je vast benieuwd naar ons vormingsaanbod.