De kracht van meisjeswerk (boek)

Ikrame Kastit, Tine Vankeerberghen & Fleur Van Oyen (red.)

Illustraties & lay-out door Rozan Cools

De meisjeswerking is een belangrijke plek voor heel wat meisjes en jonge vrouwen in maatschappelijk kwetsbare posities. Het zijn plekken waar ze samen kunnen komen in hun vrije tijd en die tegelijkertijd zorgen voor veiligheid, verbondenheid en emancipatie.
Heel wat meisjeswerkingen in Vlaanderen en Brussel krijgen vragen over het nut van meisjeswerk en de functie ervan. Waarom is meisjeswerk in deze tijd nog nodig? Zorgt het niet vooral voor segregatie? Moet dat echt apart, kunnen ze niet gewoon naar de gemengde groepen gaan? Moet dat misschien omwille van hun afkomst? Verloopt de integratie niet beter als ‘jullie’ allemaal gewoon naar de Scouts of Chiro gaan?

Vanuit de nood van meisjeswerkers in Vlaanderen en Brussel aan uitwisseling en het versterken van elkaars praktijk organiseren we sinds 2013 het Lerend Netwerk Meisjeswerk. Vanuit dat lerend netwerk ontstond mede vanuit bovenstaande vragen naar verantwoording – de vraag om de identiteit van meisjeswerk te onderzoeken en zichtbaar te maken.
Uit De Marge vzw onderzocht – binnen het jeugdwelzijnswerk – het meisjeswerk in Vlaanderen en Brussel. We brachten meisjeswerk in kaart en onderzochten de identiteit ervan. We bekeken welke meisjeswerkingen er zijn, wie er bereikt wordt en wat de rol van meisjeswerkers is. Het ontstaan en de focus van meisjeswerk werden onder de loep genomen en er werd nagegaan waarom meisjeswerk zo nodig is. In het onderzoek wordt bovendien toegelicht wat de sterktes en bedreigingen, de randvoorwaarden en de doelstellingen van meisjeswerk zijn.

“Het is eigenlijk een beetje een toevluchtsoord, om leuke dingen te doen, om ‘je brein los te laten’, te ventileren, maar waar je ook terechtkan als je met problemen zit.”

Sema, deelneemster meisjeswerking

In deze gloednieuwe publicatie ‘De kracht van meisjeswerk’ bundelen we deze resultaten, brengen we een analyse van het meisjeswerk in Vlaanderen en Brussel en laten we meisjes en meisjeswerkers aan het woord.

“Meisjes spelen minder buiten, omdat de publieke ruimte niet altijd op maat is van meisjes of omdat ze zich niet veilig voelen. De meisjeswerking is een veilige plek waar meisjes kunnen samenkomen in hun vrije tijd, waar ze zichzelf kunnen zijn en waar er vertrokken wordt vanuit hun noden en behoeften.”

Ikrame Kastit, Uit De Marge vzw

Publicatie ‘De kracht van meisjeswerk

Illustraties & lay-out door Rozan Cools

Lees meer:

Lees hier meer over het thema meisjeswerk.

Meer informatie over meisjeswerk vind je bovendien ook in boek Macht in vraag gesteld waar we in één van de hoofdstukken dieper ingaan op het thema.

Lerend Netwerk Meisjeswerk

Is er binnen jouw werking ook een meisjeswerking en wissel je graag uit met collega’s? Sluit dan zeker aan bij het Lerend Netwerk Meisjeswerk van Uit De Marge vzw.
Raadpleeg hier de agenda en schrijf je in!

Wil je dit delen?

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Deelnemen aan een vorming?

Op zoek naar nieuwe inzichten en handige tools om beter met je gasten aan de slag te gaan?
Wil je jezelf verrijken met een vorming, intervisie of een cursus?
Dan ben je vast benieuwd naar ons vormingsaanbod.