10 mei 2022

Lerend Netwerk Meisjeswerk | Kinderen en jongeren met een vluchtverhaal

Het Lerend Netwerk Meisjeswerk is een ontmoetingsplek voor jeugdwerkers die specifiek met meisjes werken en biedt een kans om ervaringen te delen en te leren van elkaar. Samen kies je de thema’s die je wilt uitdiepen en werk je vanuit je eigen praktijk.

Het netwerk komt 4 keer per jaar samen, telkens een hele dag waar we samen met experts 1 thema uitdiepen en daarover samen uitwisselen.

Het Lerend Netwerk staat open voor jeugdwerkers die met groepen werken, die exclusief uit meisjes bestaan, maar ook wie individueel met meisjes werkt is welkom.

In 2022 gaat het Lerend Netwerk Meisjeswerk in het voorjaar alvast door op: 22/02, 15/03 (nieuwe datum!) en 10/05.

Het eerstvolgende Lerend Netwerk Meisjeswerk vindt plaats op dinsdag 10 mei 2022.

THEMA: Meisjes en vrouwen met een vluchtverleden

Binnen het meisjeswerk en het jeugdwelzijnswerk komen we regelmatig in contact met meisjes en vrouwen met een vluchtverhaal. Zij groeien soms ook in België op in maatschappelijk kwetsbare situaties. Heel wat jeugdwelzijnswerkingen proberen hen te bereiken. Tijdens het volgende Lerend Netwerk focussen we ons op hoe je als jeugdwelzijnswerker aan de slag kan gaan met meisjes en vrouwen met een vluchtverhaal. Hoe kan je hen (blijven) bereiken, ondersteunen, een groepsaanbod op maat ontwikkelen en van daaruit hen versterken?

Wij gaan op bezoek bij YWCA Antwerpen, een pluralistische vrouwenorganisatie die ondertussen 100 jaar bestaat en zich altijd al specifiek gericht heeft tot vrouwelijke nieuwkomers. Ze hebben verschillende clubwerkingen en projecten, waaronder Girls In The City, een meisjeswerking waarbij onder meer wordt ingezet op de fysieke en mentale weerbaarheid van meisjes tussen 12 en 18. Daarnaast hebben ze ook een werking gericht op vrouwen met een vluchtverhaal.
Het doel is toekomst te creëren waarin vrouwen sterk in hun schoenen staan en waar gendergelijkheid de norm is. De collega’s van YWCA leiden ons rond in de werking, lichten toe hoe ze aan de slag gaan en geven concrete tips om in de eigen werking toe te passen. Daarnaast is er ook ruimte voor uitwisseling.

Dit Lerend Netwerk is een fusie van het Lerend Netwerk Meisjeswerk en het Lerend Netwerk Kinderen en jongeren met een vluchtverhaal.

PRAKTISCH

Datum:  dinsdag 10 mei 2022, van 10u00 tot 15u00 (lunch inbegrepen)
Locatie: Girls in the City (YWCA Antwerpen), Paleisstraat 39-41, 2018 Antwerpen
Begeleiding: Uit De Marge vzw

INSCHRIJVEN

Inschrijven via onderstaande inschrijvingslink.
*Deelname is gratis voor leden van Uit De Marge vzw. Check voor meer prijzen ons prijzenbeleid.

Wil je ook lid worden van Uit De Marge of je lidmaatschap verlengen? Klik hier. 

MEER INFO

Lees hier meer over het thema meisjeswerk.

Check zeker onze gloednieuwe publicatie ‘De kracht van meisjeswerk’ waarin we een analyse brengen van het meisjeswerk in Vlaanderen en Brussel en meisjes en meisjeswerkers aan het woord laten.

In ons boek Macht in vraag gesteld (2018) gaan we in het hoofdstuk “Meisjeswerk: emancipatie of segregatie’ uitgebreid in op het thema en gaan we dieper in op de ontstaansgeschiedenis en het belang van meisjeswerk.

Wil je dit delen?

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Deelnemen aan een vorming?

Op zoek naar nieuwe inzichten en handige tools om beter met je gasten aan de slag te gaan?
Wil je jezelf verrijken met een vorming, intervisie of een cursus?
Dan ben je vast benieuwd naar ons vormingsaanbod.