“Creëer meer mentale rust voor kinderen en jongeren”: Uit De Marge in gesprek met ministers Beke & Dalle

Naar aanleiding van de open brief “Wat met de belangen van kinderen” (De Standaard, 06/05/’20) ging Uit De Marge vzw in gesprek met ministers Benjamin Dalle en Wouter Beke en verschillende kinderrechtenactoren. We pikten de voorbije weken zeer veel signalen op van jeugdwelzijnswerkers en kinderen en jongeren in maatschappelijk kwetsbare situaties. We blijven deze aankaarten en gaan ermee aan de slag via verschillende taskforces en netwerken.

We vragen dan ook om te vertrekken vanuit het perspectief van gezinnen in de meest kwetsbare posities en meer mentale rust voor hen te creëren. Er moet letterlijk en figuurlijk meer ruimte voorzien worden.

? Neem die mentale rust als centraal vertrekpunt door kinderen en jongeren opnieuw het gevoel te geven dat ze op straat en op de pleintjes aanwezig mogen zijn. Ze durven niet meer de straat op, zijn bang om ziek te worden of om een boete te krijgen. Bied hen die ruimte zonder dergelijke stress te ervaren. Zeker voor kinderen en jongeren die in kleine woningen opgroeien, is de nood extra groot.

? Ook in het jeugd(welzijns)werk en op school moet die ruimte er zijn. Jeugd(welzijns)werk moet vooral een veilige plek zijn, waar kinderen en jongeren op adem kunnen komen, zonder meer. Er moet daarvoor genoeg personeelstijd en (openbare) ruimte voorzien worden zodat jeugd(welzijns)werkers zich kunnen focussen op hun kerntaak. Kinderen en jongeren snakken ernaar.

? In het onderwijs zorgt de grote focus op kennisverwerving met preteaching, online huiswerk en mogelijke examens voor nog meer stress. We vragen om dat zoveel mogelijk te beperken zolang de scholen niet open zijn en ook daar duidelijkheid in te brengen.

? Zorg tot slot ook voor financiële maatregelen voor kinderen en jongeren die in armoede opgroeien. Zij hadden het al moeilijk en ondertussen zijn hun uitgaven net gestegen.

>> Lees meer over Uit De Marge vzw als lid van de ‘Taskforce kwetsbare gezinnen’
>> Lees ook ‘Uit De Marge vzw geeft input voor Vlaams actieplan Maatschappelijk kwetsbare kinderen en jongeren’
>> Meer op Jeugd(welzijns)werk in tijden van corona

Wil je dit delen?

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Deelnemen aan een vorming?

Op zoek naar nieuwe inzichten en handige tools om beter met je gasten aan de slag te gaan?
Wil je jezelf verrijken met een vorming, intervisie of een cursus?
Dan ben je vast benieuwd naar ons vormingsaanbod.