Nieuwe maatregelen m.b.t. het coronavirus | Update 29/10

>> De regels voor het jeugd(welzijns)werk vind je op deze pagina.
Vanaf 1 september gelden er geen beperkingen meer in het jeugdwerk.

Check hier de recentste coronamaatregelen. We blijven deze pagina steeds updaten.

Huidige maatregelen:

 • Mondmaskers zijn vanaf vrijdag 29 oktober opnieuw in heel het land verplicht in publiek toegankelijke binnenruimtes (bv. winkels, bibliotheken, gebedsruimtes, bedrijven, overheidsgebouwen, …).
 • Ook het personeel in horeca en in fitnesszaken zal een mondmasker moeten dragen. De maatregel geldt vanaf vrijdag 29 oktober.
 • Op 1 november wordt het Covid Safe Ticket ingevoerd in Vlaanderen voor de horeca binnen en in fitnesszaken. Ook in Wallonië wordt het Covid Safe Ticket vanaf 1 november geïnstalleerd. In Brussel was dat al het geval.Het Covid Safe Ticket toont aan dat je volledig gevaccineerd bent tegen corona, dat je negatief hebt getest of dat je recent genas van een coronabesmetting waardoor je nog voldoende beschermd bent.
 • Ook voor evenementen wordt het Covid Safe Ticket uitgebreid. De coronapas wordt verplicht voor evenementen met 200 deelnemers binnen en 400 buiten. In Wallonië en Brussel liggen de drempels voor een verplicht Covid Safe Ticket bij evenementen lager (Brussel: evenementen met meer dan 50 binnen of meer dan 200 buiten). Een evenement kan werken zonder zo’n pas, maar dan is er wel een mondmaskerplicht. Kleinere evenementen zullen ook op eigen initiatief met een coronapas mogen werken.
 • Telewerk wordt opnieuw sterk aanbevolen.

Meer informatie over de huidige regels vind je hier.

(Bron: VRT)

Dit zijn de minimumregels van het Overlegcomité. Gewesten en lokale besturen kunnen steeds strengere maatregelen opleggen.

Onderwijs
 • Vanaf 8 november moeten leerlingen van het 5e en 6e leerjaar binnen opnieuw een mondmasker op school dragen.
  • Als de leerlingen stilzitten in de klas en er is voldoende afstand en ventilatie, mag het mondmasker af.
  • Buiten kunnen de mondmaskers af, als de leerlingen intense fysieke contacten vermijden.
  • In het buitengewoon basisonderwijs geldt dit voor leerlingen vanaf 10 jaar en enkel voor die leerlingen voor wie het mogelijk is.
 • In Brussel zijn personeel en leerlingen in het secundair onderwijs verplicht een mondmasker binnen te dragen, ook als ze voldoende afstand houden. Mits de nodige afstand en met voldoende ventilatie, mag het mondmasker binnen eventjes kort af. Buiten kunnen de mondmaskers af, mits de leerlingen intense fysieke contacten vermijden.  

Meer informatie over de overheidsmaatregelen in het onderwijs vind je hier.

“Geen kinderlockdown”: Zet noden van kinderen en jongeren centraal in het beleid

Uit De Marge vzw steunt de oproep van de Kinderrechtencoalitie, het Kinderrechtencommissariaat en de Vlaamse Jeugdraad en roept mee op om kinderen en jongeren te allen tijde voorop te zetten en hun noden centraal te zetten in het beleid.
Minister van Jeugd Benjamin Dalle waarschuwde dat er geen kinderlockdown mag komen. Kinderrechten komen opnieuw onder druk te staan. De coronamaatregelen hebben een enorme impact op het welzijn van kinderen en jongeren. Het recht op vrije tijd moet dan ook gewaarborgd blijven. Voor kinderen en jongeren in maatschappelijk kwetsbare situaties zijn vrijetijdsactiviteiten van groot belang. Het jeugd(welzijns)werk maakt dagelijks het verschil voor duizenden kinderen en jongeren.

In mei 2020 voerde Uit De Marge vzw reeds een grootschalig onderzoek bij 2.500 kinderen en jongeren in maatschappelijk kwetsbare situaties naar de impact van de coronamaatregelen.
>> Lees hier het volledige dossier.

<< Meer Jeugd(welzijns)werk in tijden van corona

Wil je dit delen?

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Deelnemen aan een vorming?

Op zoek naar nieuwe inzichten en handige tools om beter met je gasten aan de slag te gaan?
Wil je jezelf verrijken met een vorming, intervisie of een cursus?
Dan ben je vast benieuwd naar ons vormingsaanbod.