Uit De Marge vzw trekt aan alarmbel na grootschalig onderzoek
Vier op vijf kinderen en jongeren in maatschappelijk kwetsbare situaties heeft problemen met preteaching en huiswerk. Drie op vier heeft te weinig ruimte thuis. Meer dan de helft durft het huis niet uit, uit angst om het coronavirus op te lopen of uit angst een boete van 250 euro te krijgen. Meer dan de helft van de kinderen en jongeren voelt zich niet goed in zijn vel.
Grootschalig onderzoek van Uit De Marge vzw bij bijna 2.500 kinderen en jongeren in kwetsbare situaties in Vlaanderen en Brussel brengt verontrustende cijfers.
- “Een jongere krijgt na veel gedoe eindelijk een laptop via de school, zonder Office-pakket erop.”
- “Er zijn gezinnen die geen laptop/pc ter beschikking hebben en met 4 kinderen huiswerk maken op de gsm van de moeder.”
- “Ik maak mijn huiswerk ‘s nachts, dan is het thuis rustig.”
- “Gezinnen zijn klein gehuisvest. Vijf kinderen in een appartement.”
- “Zelfs kinderen hebben boetes gekregen omdat ze op straat aanwezig waren.”
- “Meer klachten van kindermishandeling tijdens corona.”
Een greep uit de vele getuigenissen van jongeren en jeugdwelzijnswerkers.
Uit De Marge vzw bereikt samen met meer dan 65 lidorganisaties in Vlaanderen en Brussel een grote groep kinderen en jongeren die in maatschappelijk kwetsbare situaties opgroeien. Het was al heel snel duidelijk dat zij extra zwaar getroffen worden door de lockdownmaatregelen. Een uitvoerig onderzoek bij bijna 2.500 kinderen en jongeren in 35 steden en gemeenten brengt hun situatie sinds de COVID-19-pandemie op grote schaal in kaart. De resultaten van dat onderzoek zijn onthutsend. Enkele cijfers:
- Vier op vijf kinderen en jongeren heeft problemen met preteaching en huiswerk.
- Twee derde van de kinderen en jongeren heeft geen laptop of computer ter beschikking.
- Drie vierde van de kinderen en jongeren heeft te weinig ruimte thuis.
- De helft van de kinderen en jongeren durft of mag niet buitenkomen.
- Meer dan de helft van de kinderen en jongeren is bang om een boete van de politie te krijgen.
- Drie vierde van de kinderen en jongeren mist de school.
- Meer dan de helft voelt zich niet goed in zijn vel.
“Deze resultaten zijn maar het topje van de ijsberg”, verklaart Ikrame Kastit (cocoördinator Uit De Marge vzw). “Een groot deel van onze jeugdwelzijnswerkers bereikt momenteel nog maar de helft of minder van de kinderen en jongeren. Een groot deel lijkt wel van de radar verdwenen. We maken ons dan ook grote zorgen en vrezen dat zij zich in nog moeilijkere situaties bevinden.”
De resultaten bevestigen nog maar eens de moeilijke situatie van een hele groep kinderen en jongeren die nu vergeten wordt. Uit De Marge vzw trekt dan ook aan de alarmbel en vraagt met aandrang dat het beleid deze alarmsignalen oppikt. “Er is een gebrek aan expertise over de noden van kinderen en jongeren die opgroeien in kwetsbare gezinnen. Deze kinderen vragen meer uitgekiende maatregelen dan ‘blijf in uw kot’.” De coronamaatregelen zijn bikkelhard voor hen. Hun perspectief moet meegenomen worden in de exitstrategie en moet in het beleid voorop staan.
Heel wat zaken zijn niet nieuw, de coronamaatregelen hebben het alleen scherp gesteld en het zichtbaar gemaakt. “Deze crisis heeft de grote bestaande ongelijkheid in de samenleving blootgelegd en vraagt ook structurele maatregelen op lange termijn”, benadrukt Ikrame Kastit. Veel oplossingen zitten in een structurele aanpak van onder meer armoedebestrijding, huisvesting, voldoende inkomen, toegankelijke hulpverlening, een ander politiebeleid, onderwijsongelijkheid.
Maak tot slot werk van veilige plekken voor kinderen en jongeren, waar ze wel zichzelf kunnen zijn, zoals het jeugdwelzijnswerk dat doet.
Ieder kind heeft recht op een kwaliteitsvol leven.
In de pers
- Onderzoek: Geen tuin, geen internet: onderzoek legt bloot hoe hard de lockdown kwetsbare kinderen treft | De Morgen
- “Kwetsbare kinderen en jongeren grootste slachtoffer van coronacrisis” | Gazet van Antwerpen
- Waarom het ene kind nog meer lijdt onder het coronavirus dan het andere | Het Nieuwsblad
- Coronacrisis treft kinderen en jongeren in kwetsbare situaties hard: meer dan de helft voelt zich slecht in zijn vel | VRT NWS
- “Ik wens beetje meer geld om eten te kopen, want het is bijna op”: Dylan uit kwetsbaar gezin getuigt over coronacrisis | VRT NWS, Karrewiet
- “De Veiligheidsraad moet veel meer inzetten op kwetsbare kinderen” | Radio 1
- Dylan is niet alleen, andere kwetsbare kinderen getuigen: “Moeten met 5 ons huiswerk op één gsm maken” | VRT NWS
- Diego, één van de jongeren van ons jeugdopbouwwerk in Geraardsbergen getuigt op Radio 1 over de impact van de lockdown | Radio 1 Achter de feiten
- Sommige jongeren vechten op verschillende fronten | De Standaard
- Kunt u nog volgen? Deze 10 nieuwe inzichten doen u de coronacrisis beter begrijpen | De Morgen
Hoorzitting Vlaams parlement
Tijdens een uitzonderlijke commissie Jeugd waren we te gast in het Vlaams parlement om ons onderzoek voor te stellen en namen onze jongeren vooraan in de zaal plaats! Welke impact hebben de coronamaatregelen en de lockdown gehad op kinderen en jongeren in kwetsbare situaties. Onze jongeren getuigden er over hun ervaringen.
Wij vragen dan ook structurele maatregelen op lange termijn voor kinderen en jongeren in kwetsbare situaties. Blijf luisteren naar hun noden en signalen en zet hen centraal in het beleid, nu en na corona. ?❤️
<< Lees ook Jeugd(welzijns)werk in tijden van corona
<< Hoofdpagina Maatschappelijke kwetsbaarheid