Tumult vzw en KEI-JONG vzw winnen de Cera-prijs en jongerenprijs 2018

Tumult vzw heeft de Cera-prijs Jeugdwelzijnswerk Bouwt Bruggen 2018 gewonnen. Hun cursus startanimator is een initiatief voor anderstalige nieuwkomers tussen 15 en 25 jaar, waarbij jongeren tijdens een zesdaagse op cursus gaan en spelenderwijs spelbagage en Nederlandse taal verwerven. Daarnaast voorziet Tumult een opvolging achteraf zodat de jongeren ook na het doorlopen van de cursus zich nog kunnen engageren in hun vrije tijd.

Het traject startanimator van Tumult is meer dan alleen een cursus. De opvolging achteraf voorziet minstens 1 terugkommoment voor de startanimatoren dat terugkijkt naar hun educatieve ervaring, hen bevraagt over wat ze er ondertussen mee deden in hun dagelijkse leven en bovendien vooruitkijkt naar hun rol tijdens de zomerkampen.

Recht op ontspanning en vakantie

Alle kinderen hebben recht op ontspanning en vakantie. Daarom biedt Tumult zomerkampen aan voor kinderen in armoede, kinderen met een vluchtverhaal en nieuwkomers. Deze kampen worden begeleid door jongeren (16+) uit dezelfde doelgroep die worden opgeleid tot animator en hoofdanimator.

Dat Tumult afgelopen maandag op het Congres van het Jeugdwelzijnswerk winnaar werd van de Cera-prijs Jeugdwelzijnswerk Bouwt Bruggen, is voor de organisatie een mooie beloning. “We waren al ontzettend blij met de nominatie. De prijs is voor ons een mooie erkenning. We zijn heel trots op wat we doen en het is fijn dat dat erkend wordt. Met de prijs willen we nog meer inzetten op onze deelnemers zodat iedereen kan deelnemen aan onze activiteiten.” Tumult streeft ernaar dat  het jeugdwerk toegankelijk wordt voor jongeren die vertrekken vanuit een ander referentiekader, voor jongeren voor wie de stap naar het Vlaamse jeugdwerk vaak te groot is. Met het traject zetten jongeren hun eerste stappen in het jeugdwerk.

KEI-JONG vzw won de Cera-jongerenprijs voor het Jeugdwelzijnswerk 2018. Het wil, met een open vormingsaanbod op maat en onder professionele begeleiding, werkbekwame jongeren met een verstandelijke beperking ondersteunen op vlak van integratie, participatie, zelfontplooiing en zelfbeschikking. De organisatie streeft naar een samenleving waarin deze jongeren als volwaardige burgers kunnen functioneren en wil hen daarbij ondersteunen door aangepaste vorming aan te bieden.

KEI-JONG vindt het belangrijk om haar deelnemers op een volwassen en gelijkwaardige manier te benaderen. Inspraak vormt daarom de rode draad doorheen de werking. Het voorziet ruimte om inspraak van deelnemers te realiseren, zowel binnen de aparte vormingsprojecten als naar de totaliteit van de werking.

KEI-JONG wil er dan ook blijvend voor instaan dat haar doelpubliek een eigen plek vindt in deze samenleving. Ze wil hen handvaten aanreiken om met veranderingen te kunnen omgaan. Daarom richt ze zich met haar vormingsaanbod naar alle levensdomeinen: wonen, vrije tijd, maatschappij en samenleving, cultuur, relaties en sociale omgang, werken, … Op die manier ondersteunt het jongeren met een verstandelijke beperking in hun weg naar een volwaardig burgerschap en draagt ze bij aan een meer inclusieve samenleving.

Met de jongerenprijs hoopt KEI-JONG dan ook bij het grote publiek bekender te worden. “Dat we de Cera-jongerenprijs hebben gewonnen was voor ons een echte verrassing waarmee we ontzettend blij zijn. De aanleiding voor onze deelname was een opmerking tijdens een inspraakmoment met jongeren dat we wat bekender zouden moeten zijn. We zijn dan ook erg blij met het filmpje en het communicatietraject.”

4 genomineerden

De winnaars ontvingen elk een bedrag van 2.000 euro. De twee andere genomineerden, Boothuis vzw en Groep INTRO vzw kregen een aanmoediging van 1.000 euro. Alle genomineerden werden een voorstellingsfilmpje en een communicatietraject van 1.000 euro aangeboden. 

Eervolle vermeldingen waren voor Binnenstebuiten Geraardsbergen en Scouts Meulestede.

Bekijk hier de filmpjes van de 4 genomineerden. Nogmaals van harte gefeliciteerd, Tumult vzwKEI-JONG vzwBoothuis vzw en Groep INTRO vzw!

Foto’s (c) Uit De Marge vzw

<< Terug

Wil je dit delen?

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Deelnemen aan een vorming?

Op zoek naar nieuwe inzichten en handige tools om beter met je gasten aan de slag te gaan?
Wil je jezelf verrijken met een vorming, intervisie of een cursus?
Dan ben je vast benieuwd naar ons vormingsaanbod.