Congres van het Jeugdwelzijnswerk 2017: Why give a shit?

Met meer dan 220 deelnemers gingen we op maandag 27 november in het Vlaams Parlement aan de slag rond het thema politiserend werken. Over een jaar zijn het immers lokale verkiezingen. Hoog tijd dus om samen aan de slag te gaan! Politiek gaat tenslotte verder dan partijpolitiek en achterkamerdeals. Wat als politiek niet gaat over zieltjes winnen, maar wel jongeren enthousiasmeren? Wat als het begint op straat en in het jeugdhuis en niet op het stadhuis? Wat als politiek gaat over jongeren versterken en niet over de wereld veranderen? We wisselden uit, trokken de Brusselse wijken in en zorgden voor creatieve uitlaatkleppen.

De dag startte traditiegetrouw met een receptie en koffiekoeken. De Antwerpse rapper Spitler opende het congres en zette met zijn slam poetry meteen de toon. Met een toespraak van onze coördinator Stijn Belmans was het Congres van het Jeugdwelzijnswerk officieel geopend.

Wat volgde was een inspirerende dag met tal van workshops over verscheidene onderwerpen, zoals deradicalisering en armoede. Zo spraken Naima Charkaoui (Kinderrechtencommissariaat) en Jos Geysels (Decenniumdoelen) samen met Ikrame Kastit (Uit De Marge vzw) over armoede in het jeugdwelzijnswerk en had Bart Van Bouchaute (Arteveldehogeschool) het over politisering in het sociaal werk. Daarnaast waren er ook praktijkvoorbeelden en bezoeken aan onder meer het Brussels Stadstheater met slam poetry, de Brussels Boxing Academy en artistiek en cultureel huis Le Space in Brussel.

Kortom, hoe politiserend werken in het jeugdwerk en inzetten op kritisch burgerschap, daar ging het om.

Om 15u15 was het aan comedian en presentator Erhan Demirci om de prijsuitreiking van de Cera-prijs Jeugdwelzijnswerk Bouwt Bruggen 2018 en de jongerenprijs in goede banen te leiden. De prijs zet jaarlijks werkingen in de kijker die zich inzetten voor kinderen en jongeren in een maatschappelijke kwetsbare situatie en daarbij bruggen slaan naar levensdomeinen die ook voor kwetsbare groepen relevant zijn, zoals het onderwijs, de hulpverlening of de arbeidsmarkt.

Tumult vzw won de Cera-prijs Jeugdwelzijnswerk Bouwt Bruggen met de cursus startanimator. De winnaar van de jongerenprijs was KEI-JONG vzw.

De dag werd afgesloten met een speech van cocoördinator Ikrame Kastit en vervolgens Vlaams minister van Jeugd, Cultuur en Media Sven Gatz over politiserend werken in het jeugdwerk.

Bekijk hier de fotoreportage en de aftermovie.

Presentaties van de workshops

3. Armoede en jeugdwelzijnswerk: tijd voor actie! 

<< Hoofdpagina Congres

Wil je dit delen?

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Deelnemen aan een vorming?

Op zoek naar nieuwe inzichten en handige tools om beter met je gasten aan de slag te gaan?
Wil je jezelf verrijken met een vorming, intervisie of een cursus?
Dan ben je vast benieuwd naar ons vormingsaanbod.