Studente Tine blikt terug op stage bij Uit De Marge vzw en benadrukt belang van meisjeswerk

Het is nog even aftellen naar de studiedag ‘De identiteit van meisjeswerk’ waar we ook ons onderzoek rond meisjeswerk zullen voorstellen. Maar wij blikken alvast graag met onze stagiaire Tine terug op haar tijd bij Uit De Marge vzw. De voorbije vijf maanden verdiepte ze zich in het thema meisjeswerk en interviewde ze tal van meisjeswerkers en meisjes uit meisjeswerkingen.
Blik hier mee terug!

(c) Tine Vankeerberghen

Aan de slag

“Ik zit nu in mijn eerste jaar van de master Sociaal werk. Vorig jaar in mijn derde bachelorjaar Sociale Agogiek kwam Fleur [stafmedewerker Uit De Marge vzw] een gastles geven over wat jeugdwelzijnswerk precies is en stelde ze Uit De Marge vzw voor. Ik was meteen geïnteresseerd, en dacht ‘Ik ga eens een mailtje sturen naar Fleur’, en zo begon het.”
“Het jeugdwelzijnswerk en het werken met kinderen en jongeren in een maatschappelijk kwetsbare situatie hebben me altijd al enorm geïnteresseerd. Tijdens de lessen is daar nooit veel op gefocust. Dat was jammer, maar Uit De Marge vzw was daarom de perfecte stageplek om daarover bij te leren.”

“Op 21 september ging ik van start op het kantoor in Gent, drie weken later maakte corona helaas dat telewerk opnieuw voor iedereen verplicht werd.
Die eerste dag vloog ik er meteen in en begon ik me in te lezen rond maatschappelijke kwetsbaarheid en kruispuntdenken. Ik werd ook gevraagd of ik niet wou aansluiten bij het Lerend Netwerk Meisjeswerk in Antwerpen dat die eerste week plaatsvond. Ik trok naar Antwerpen en was al snel verkocht aan het thema. De collegialiteit tussen de meisjeswerkers en hun enorme gedrevenheid, was ontzettend mooi om te zien. Ik was meteen overtuigd en wilde dan ook graag meewerken aan het onderzoek rond meisjeswerk in Vlaanderen en Brussel. Ook mijn masterproef koppelde ik aan het thema.”

Het belang van meisjeswerk

“Meisjeswerk is ontzettend belangrijk. Toch wordt het vaak in vraag gesteld. Dat is zo jammer om te horen, ik heb zelf altijd in een meisjeschiro gezeten en daar worden nooit vragen over gesteld.”
“In een meisjeswerking kunnen meisjes onder elkaar zichzelf zijn, je moet niet nadenken over hoe je eruitziet, … Het is hun plek. Toen ik op bezoek was bij vzw JONG was dat ook meteen het gevoel dat je had. Meisjes deden hun schoenen uit, sommigen zetten hun hoofddoek af, … Je had meteen het gevoel ‘hier is het oké’. Een meisjeswerking is huiselijk, het voelt echt een beetje als thuiskomen bij mensen die je vertrouwt. Je voelt je meteen welkom. Een groot clubhuis met een echt familiegevoel.”
“De ouders van de meisjes vertrouwen de meisjeswerkers. Ze weten dat wanneer hun dochters naar de meisjeswerking gaan, ze daar veilig zijn, dat ze zichzelf daar kunnen zijn.”

“In een meisjeswerking kunnen meisjes onder elkaar zichzelf zijn, je moet niet nadenken over hoe je eruitziet, … Het is hun plek. Het is huiselijk en het voelt echt een beetje als thuiskomen bij mensen die je vertrouwt. Je voelt je meteen welkom. Een groot clubhuis met een echt familiegevoel.”

De ideale meisjeswerker

“Gewoon jezelf zijn bij de meisjes, ook als het een keer niet goed gaat, zo zien de meisjes ook dat je echt bent, dat het ook eens minder kan gaan. De meisjes haalden dat zelf ook aan, als de meisjeswerkers zelf niets zeggen of zich niet wat openstellen, is het voor hen ook moeilijker om dingen te vertellen. Ook loslaten: je tussen de meisjes zetten en luisteren naar wat ze vandaag willen doen, zonder gedetailleerde voorbereidingen of een concreet plan. Ik denk dat dat soms ook wel moeilijk moet zijn, maar soms kan je gewoon even de vriendin zijn, in plaats van de begeleider.”

“Eén van de dingen die ik ook onthoud uit de interviews is dat de meisjeswerkers dat echt niet louter als een job doen, hun gedrevenheid is prachtig. Ze staan dag en nacht klaar voor hun meisjes. Jeugdwerk is uiteraard geen 9-to-5-job, en je ziet dat ze dat echt doen vanuit hun passie om met die meisjes te werken. Ik vind dat super mooi en inspirerend. Ik kan alleen maar hopen dat ik later ook zo’n job vind waar ik mij zo goed bij voel.”

Leerrijke ervaring

“Mijn stage was dan ook een enorm leerrijke ervaring. Het was fijn om Uit De Marge beter te leren kennen en in de praktijk te zien wat nu precies de eerstelijns- en tweedelijnswerkers zijn. De tweede lijn was altijd een beetje een vaag concept. We leerden daar wel over, maar tijdens mijn stage was het erg interessant om te zien wat dat dan concreet inhoudt. Het heeft me ook doen beseffen dat ik echt in het jeugdwelzijnswerk wil verdergaan. Na mijn studies een job als jeugdopbouwwerker spreekt me wel aan; om op de eerste lijn aan de slag te gaan, te luisteren naar de noden en ideeën van kinderen en jongeren, want het is ontzettend belangrijk dat ook kinderen en jongeren in kwetsbare situaties een plek hebben waar ze gehoord worden, waar ze creatief hun ding kunnen doen.”

“Ik had een erg fijne tijd bij Uit De Marge. Ik vond het ook erg leuk om de band tussen de collega’s te zien. Ook al is iedereen verspreid over heel Vlaanderen, ze zijn er echt voor elkaar. Iedereen heeft zijn kwaliteiten en gaat er helemaal voor. En dat voel je echt. Ook de sfeer onderling: super professioneel, maar tegelijkertijd ook een familiegevoel. Een toffe bende. Ook het systeem van coaching vind ik mooi, het concept dat iedereen een coach heeft, dat iedereen iemand heeft waar hij altijd terechtkan.”

“Het is wennen nu mijn stage afgelopen is. Ik ben van september tot nu bezig geweest met deze stage en het onderzoek rond meisjeswerk. Het was echt vreemd om te beseffen dat dat nu gedaan is. Ik mis het en zou het zo opnieuw doen, al blijf ik nog wel even als vrijwilliger bij Uit De Marge vzw aan de slag om de studiedag in mei mee vorm te geven. Daar kijk ik alvast naar uit.”

BINNENKORT
Op donderdag 27 mei vindt de studiedag De identiteit van meisjeswerk plaats. Zet deze datum alvast in je agenda, het programma volgt binnenkort!

Wil je dit delen?

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Deelnemen aan een vorming?

Op zoek naar nieuwe inzichten en handige tools om beter met je gasten aan de slag te gaan?
Wil je jezelf verrijken met een vorming, intervisie of een cursus?
Dan ben je vast benieuwd naar ons vormingsaanbod.