18 maart 2022

Lerend Netwerk Kinderen en jongeren met een vluchtverhaal

Een lerend netwerk is een plek om collega’s uit heel Vlaanderen die gelijkaardig werk met vergelijkbare jongeren doen te ontmoeten en samen bij te leren. We kiezen samen de thema’s die we uitdiepen en werken vanuit onze dagelijkse praktijk. De gebruikte methodieken kunnen variëren (vorming, intervisie, leerbezoeken, gestructureerde uitwisseling, workshops, externe experten, enz.) en worden mee bepaald door de deelnemers. Ook de thematische insteek wordt vastgelegd door de deelnemers, waarbij de doelgroep van kinderen en jongeren met een vluchtverhaal en het werken vanuit de vrije tijd centraal staan. Op die manier werken we samen aan meer kwaliteitsvol jeugdwelzijnswerk voor deze groep, met een scherpere visie op empowerment en emancipatie van jonge mensen met een vluchtverhaal.

Kinderen en jongeren met een vluchtverhaal

Uit De Marge vzw is er in het bijzonder voor kinderen en jongeren in een maatschappelijk kwetsbare positie, en voor de organisaties die met hen werken. Tot die groep hoort zeker ook de grote groep kinderen en jongeren met een vluchtverhaal. Heel wat van de Vlaamse en Brusselse jeugd(welzijns)werkingen bereiken deze jongeren of hebben de intentie ze bij hun werking te betrekken. Het is tot deze groep dat het jongste Lerend Netwerk van Uit De Marge vzw zich in de eerste plaats richt.

Binnen het lerend netwerk zetten we de kinderen en jongeren centraal en niet hun verblijfsstatuut: het kan dus gaan om asielzoekers, uitgeprocedeerden, kinderen zonder papieren, erkende vluchtelingen, …

De laatste jaren is er in het jeugdwerk terecht meer aandacht gekomen voor deze extra kwetsbare en tegelijkertijd erg veerkrachtige groep jonge mensen. Zo ontstond er Wereldspelers, dat het reguliere jeugdwerk ondersteunt bij de noden en uitdagingen die deze groep met zich meebrengen. Andere werkingen, zoals Tumult, vzw Jong-Niemo, Foyer, ACM Jongerenwerking richten zich al enige tijd in hun dagelijks werk tot deze groep.

We komen ongeveer vier keer per jaar samen. Samen gaan we op zoek naar tools en methodieken, bespreken we verschillende cases en gaan we concreet aan de slag!

De locatie wordt bepaald aan de hand van de deelnemers. We zorgen voor een met het openbaar vervoer vlot bereikbare plek in een centrumstad. Organisaties die een ruimte ter beschikking hebben en ons willen herbergen voor één of meerdere dagen mogen zeker een seintje geven.

PRAKTISCH

In 2022 gaat het Lerend Netwerk ‘Kinderen en jongeren met een vluchtverhaal in het jeugd(welzijns)werk’ in het voorjaar alvast door op:  18/03, 10/05 en 03/06.
Op 10 mei vindt een uitzonderlijke editie plaats. Dan organiseren we een Lerend Netwerk in samenwerking met het Lerend Netwerk Meisjeswerk. Meer info daarover vind je hier.

Het eerstvolgende Lerend Netwerk Kinderen en jongeren met een vluchtverhaal in het jeugd(welzijns)werk vindt plaats op:

Datum: vrijdag 3 juni 2022, van 09u30 tot 13u30 (lunch inbegrepen)
Locatie: meer info volgt
Begeleiding: Maryline Thiry (Uit De Marge vzw) i.s.m. Vluchtelingenwerk Vlaanderen

THEMA

Meer informatie volgt.

INSCHRIJVEN

Inschrijven via onderstaande inschrijvingslink.
*Deelname is gratis voor leden van Uit De Marge vzw. Niet-leden betalen € 50 voor dit Lerend Netwerk. Check voor meer prijzen ons prijzenbeleid.

Wil je ook lid worden van Uit De Marge of je lidmaatschap verlengen? Klik hier. 

MEER INFO

Voor vragen over dit Lerend Netwerk kan je terecht bij Maryline Thiry.


* Voor eventuele extra activiteiten binnen het Lerend Netwerk vragen we een bijdrage, afgestemd op de reële kostprijs.

Wil je dit delen?

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Deelnemen aan een vorming?

Op zoek naar nieuwe inzichten en handige tools om beter met je gasten aan de slag te gaan?
Wil je jezelf verrijken met een vorming, intervisie of een cursus?
Dan ben je vast benieuwd naar ons vormingsaanbod.