21 november 2019

Congres van het jeugdwelzijnswerk 2019

Kruispuntdenken in het jeugdwelzijnswerk | VOLZET |

In onze superdiverse samenleving leven superdiverse mensen, met ontzettend veel identiteitsaspecten. Allemaal zijn we wel kwetsbaar in het ene, maar misschien geprivilegieerd in het andere. Het is niet ‘of’ maar en en en … Kruispuntdenken gaat op zoek naar de unieke beleving, de unieke situatie die ontstaat wanneer kwetsbaarheden elkaar kruisen, en waar privileges relatief lijken in vergelijking met hetzelfde privilege bij iemand anders. “Wat ben ik met mijn ‘wit privilege’, als ik arm ben?” “Als meisje met een hoofddoek is mijn kwetsbaarheid meer dan de som van mijn kwetsbaarheid als vrouw en als moslima.”

Kruispuntdenken is een onmisbaar kader voor iedereen die strijdt tegen verschillende vormen van uitsluiting en onderdrukking die gelijktijdig op elkaar inwerken.

Wat betekent dat nu concreet voor kinderen en jongeren die opgroeien in een maatschappelijk kwetsbare positie? We bekijken wat kruispuntdenken betekent voor onze jeugdwerkpraktijk, via verschillende workshops die de praktijk belichamen of zich net meer toespitsen op de theorie. We gaan ook op bezoek bij werkingen die het kruispuntdenken in de praktijk brengen.

Hoe kunnen we bovendien vanuit dat kruispuntdenken onze handelingskaders aanscherpen? En welke antwoorden kunnen we vanuit het jeugdwelzijnswerk bieden op de uitdagingen waar we als samenleving én als sector voor staan.

Maak je alvast klaar voor heel wat interessante sprekers, inspirerende praktijken en ontspannende momenten, van en voor het jeugdwelzijnswerk!

PROGRAMMA | VOLZET |

09u00: Onthaal met koffie en thee (én traditiegetrouw koffiekoeken)
09u30: Verwelkoming en inleiding (Uit De Marge vzw)
10u00: Workshops
12u15: Lunch
13u00: Workshops
15u15: Terugkoppeling en dankwoord
15u30: Receptie (tot ca. 17u00)

Klik hier voor meer informatie over de verschillende workshops.

PRAKTISCH

Datum: donderdag 21 november 2019
Locatie: Het Paleis, Theaterplein 1, 2000 Antwerpen

! VOLZET !

De prijs bedraagt €25 voor leden en €30 voor niet-leden.

Wil je dit delen?

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Deelnemen aan een vorming?

Op zoek naar nieuwe inzichten en handige tools om beter met je gasten aan de slag te gaan?
Wil je jezelf verrijken met een vorming, intervisie of een cursus?
Dan ben je vast benieuwd naar ons vormingsaanbod.