Jeugdwelzijnswerker essentieel beroep tijdens coronacrisis

Het beroep van jeugdwelzijnswerker wordt sinds vrijdag 3 april door de nationale veiligheidsraad erkend als essentieel beroep. Het besluit werd gepubliceerd in het Belgisch staatsblad.

De coronacrisis maakt de situatie voor kinderen en jongeren in een maatschappelijk kwetsbare positie nog moeilijker. Een moeilijke thuissituatie, geen of beperkte toegang tot internet of een laptop, geen tuin, … De coronamaatregelen treffen hen des te meer.
Meer dan ooit spelen jeugdwelzijnswerkers vandaag een belangrijke rol. Velen draaien dan ook overuren vandaag. Zij weten als geen ander wat er belangrijk is voor deze kinderen en jongeren en hoe ze best kunnen helpen. Ze detecteren waar de pijnpunten zitten en kunnen hen begeleiden, bevestigt Vlaams minister van Jeugd, Benjamin Dalle.

“Onze jeugdwelzijnswerkers staan op de eerste lijn en hebben direct contact en vaak een hechte vertrouwensband met kwetsbare kinderen en jongeren. Door dit besluit willen we hen alle ruimte geven om hun belangrijke job te blijven vervullen”, aldus Vlaams minister Dalle.

“Tijdens deze crisisperiode is het nog duidelijker hoe belangrijk de rol van jeugdwelzijnswerkers is naar kinderen en jongeren toe in maatschappelijk kwetsbare situaties. Zij zetten zich nu online en offline in om hen te informeren, maar ook om hun noden te horen en daarmee aan de slag te gaan. Jeugdwelzijnswerkers waar  kinderen en jongeren zich veilig bij voelen en waar ze zichzelf bij kunnen zijn, meer dan ooit is dat nodig,”

Ikrame Kastit (cocoördinator Uit De Marge vzw)

Lees hier het volledige persbericht.

<< Meer informatie en materiaal op ‘Jeugd(welzijns)werk in tijden van corona’

Wil je dit delen?

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Deelnemen aan een vorming?

Op zoek naar nieuwe inzichten en handige tools om beter met je gasten aan de slag te gaan?
Wil je jezelf verrijken met een vorming, intervisie of een cursus?
Dan ben je vast benieuwd naar ons vormingsaanbod.