In het jeugdwelzijnswerk zetten we ons dagelijks in om de positie van kinderen en jongeren in een maatschappelijk kwetsbare positie te versterken. De meerderheid van onze doelgroep zijn jongens. We noemen ze zelf ook wel eens “onze gasten.” Toch missen we een opvallende groep in onze dagelijkse werking: meisjes.
Op pleintjes en in buurthuizen blijven zij veelal onzichtbaar. Ze spelen minder buiten en vallen minder op. De publieke ruimte is vaak niet op maat van meisjes en ze worden zelden als specifieke doelgroep gezien. Hun recht op veilige, georganiseerde vrijetijdsbesteding wordt daarbij makkelijk over het hoofd gezien. Een meisjeswerking creëert die veilige plek waar ze kunnen samenkomen in de vrije tijd, waar ze zichzelf kunnen zijn en waar hun noden en behoeften centraal staan. Opvallend genoeg zijn het net die werkingen die zich specifiek op meisjes richten die vaak de opmerking krijgen dat hun werk ‘exclusief’ zou zijn.
Die kritiek roept vragen op. Waarom wordt exclusiviteit pas een punt van discussie wanneer het gaat om het versterken van groepen in maatschappelijk kwetsbare situaties? Zien we diezelfde kritiek bij mannenclubs of exclusieve sportverenigingen waar hoge lidmaatschapskosten automatisch zorgen voor socio-economische uitsluiting? Zelden. Maar wanneer het gaat om meisjes – vaak in maatschappelijk kwetsbare posities – die een plek vinden waar ze zich veilig en ondersteund voelen, ontstaat er weerstand. Het ondermijnt subtiel maar effectief hun recht op een veilige plek in de openbare ruimte.
In een samenleving waar we steeds meer praten over inclusie en gelijkheid, is het opvallend hoe gemakkelijk de noden van bepaalde groepen over het hoofd worden gezien. Als we inclusie echt serieus willen nemen, dan moeten we het aanbod diversifiëren en ruimte maken voor verschillende doelgroepen. Het is dan ook tijd om te investeren in toegankelijke plekken voor meisjes, waar zij zich veilig voelen en de kans krijgen om hun talenten te ontdekken, te ontwikkelen en hun stem te vinden. Het is essentieel ruimte te creëren voor alle kinderen en jongeren, vooral voor groepen die nog te vaak onzichtbaar zijn. In het jeugdwelzijnswerk zijn er heel wat inspirerende voorbeelden: denk bijvoorbeeld aan de werking voor tienerouders van vzw LEJO, de meisjeswerking van Gigos Sledderlo of Girls In The City van YWCA Antwerpen die zich richt tot meisjes en non-binaire jongeren.
Politiserend werk in het jeugd(welzijns)werk
Vandaag, op Nationale Vrouwendag, roepen we dan ook op om iedereen die veilige plek te bieden en benadrukken we het belang van politiserend werk in het jeug(welzijns)werk. Politiserend werk gaat niet over partijpolitiek of roepen vanaf de barricades. Het vraagt van ons als professionals dat we ons richten op de noden van onze doelgroep en actief werken aan het creëren van ruimte voor degenen die vaak over het hoofd worden gezien.
Jeugd(welzijns)werkers, zoek actief naar de jongeren die buiten de kaders dreigen te vallen. Help hen hun kracht en stem te ontdekken. En wanneer ze die stem vinden en hun eigen weg willen bepalen, sta dan als een betrouwbare steun achter hen.
Maar bovenal: zie hen. Vraag jezelf af wie je mist. Wie blijft buiten beeld? Wie heeft geen toegang tot het aanbod, en wie heeft jouw steun nodig? Alleen door iedereen écht te zien, bouwen we een samenleving waarin álle kinderen en jongeren een kans krijgen om te groeien, te bloeien en gehoord te worden.
De kracht van meisjeswerk
🔎 Meer lezen? Check meer over het thema meisjeswerk op deze pagina! En bekijk zeker onze publicatie De kracht van meisjeswerk!
Doe mee!
Op donderdag 12 december modereert onze collega Sarina Van de Bosch het panelgesprek “Meisjeswerk als hoeksteen van jeugdwelzijnswerk”, een initiatief van vzw JONG in samenwerking met Curieus tijdens het Festival van de Gelijkheid.
>> Klik hier voor meer info & tickets