Congres van het Jeugdwelzijnswerk 2019: Kruispuntdenken

Het Congres van het Jeugdwelzijnswerk editie 2019 was een succes! Met meer dan 300 deelnemers gingen we op donderdag 21 november in Antwerpen aan de slag rond het thema kruispuntdenken in het jeugdwelzijnswerk.

Kruispuntdenken is immers een onmisbaar kader voor iedereen die strijdt tegen verschillende vormen van uitsluiting en onderdrukking, maar wat betekent dat nu concreet voor onze kinderen en jongeren? In tal van workshops zoomden we in op de verschillende assen van het kruispuntdenken en koppelden we het aan onze jeugdwerkpraktijk.
We wisselden uit, bezochten jeugdwerkingen en zorgden voor creatieve uitlaatkleppen.

De Grote Zaal van Het Paleis zat afgeladen vol voor de officiële start van het congres. (c) Uit De Marge vzw
(c) Lore Sannen | Uit De Marge vzw

De dag startte traditiegetrouw met een receptie en koffiekoeken. Met een toespraak van onze coördinator Stijn Belmans was het Congres van het Jeugdwelzijnswerk officieel geopend. Ikrame Kastit (cocoördinator) zette met haar openingsspeech meteen de toon voor een inspirerende dag.

Wat volgde was een boeiende dag met tal van workshops over verscheidene onderwerpen, zoals meisjeswerk en dekolonisering in het jeugd(welzijns)werk. Zo sprak Ikrame Kastit (coördinatie Uit De Marge vzw) over autonoom en politiserend meisjeswerk en zoomde Moussa Don Pandzou (Waka Waka Generation) in op de effecten van koloniale denkbeelden en praktijken op het jeugd(welzijns)werk. Verder waren er ook workshops over meertaligheid, armoede, tienermoeders, hulpverlening en suïcidepreventie. Daarnaast brachten we ook een bezoek aan de Droomhut in Spoor Oost en jeugdwerking Betonne Jeugd waar ze het hadden over woonnood bij jongeren. Tot slot ook creatieve workshops en een interactieve voorstelling van Jaouad Alloul over LGBTQ+ en een migratieachtergrond.

Kortom, we zoomden in op de verschillende assen van het kruispuntdenken, wisselden uit en gingen in gesprek.

Om 15u15 verzamelden we tot slot voor een gezellige receptie met foodtrucks op het Theaterplein.

Neem een kijkje in het congresmateriaal!

Blik mee terug op een geslaagde editie en verzamel de komende weken heel wat materiaal van het congres! Elke week publiceren we iets nieuws!

“Extreemrechts is weer in opmars, onze kinderen en jongeren die in de onderlaag zitten worden tegen elkaar opgezet. Structurele maatregelen om hun uitsluiting aan te pakken blijven uit.
Maar daarom net dat het jeugdwelzijnswerk zo enorm belangrijk is, nu meer dan ooit. Om een veilige plek te creëren, ademruimte voor kinderen en jongeren die het gevoel hebben zich in onze samenleving niet thuis te voelen.”

Ikrame Kastit (Uit De Marge vzw)

2. Fotoreportage: bekijk heel wat leuke foto’s en blik terug op een leerrijke dag!
(c) Lore Sannen | Uit De Marge vzw

3. Verslagen en presentaties van de workshops
In een uitgebreid aanbod aan workshops zoomden we tijdens ons congres in op de verschillende assen van het kruispuntdenken.
Neem snel een kijkje in heel wat documenten en ga er verder mee aan de slag!

Wil je dit delen?

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Deelnemen aan een vorming?

Op zoek naar nieuwe inzichten en handige tools om beter met je gasten aan de slag te gaan?
Wil je jezelf verrijken met een vorming, intervisie of een cursus?
Dan ben je vast benieuwd naar ons vormingsaanbod.