Yassine Boubout getuigt over relatie tussen jongeren en politie na betoging in Brussel

Yassine Boubout (Raad van Bestuur Uit De Marge vzw, freelance vormingsmedewerker Zo Geflikt en activist) getuigde de voorbije week in heel wat media over de betoging in Brussel naar aanleiding van het overlijden van de 23-jarige Ibrahima Barrie en gaf meer duiding over de relatie tussen jongeren en politie.

Als je niets anders kent dan agenten die je afblaffen, uitschelden, slaan en zomaar oppakken, dan loop je weg. Ik ben vroeger ook weggespurt zodra er een combi opdook, terwijl ik niets gedaan had en niet gezocht werd. Want die combi, dat kon twaalf uur in de cel betekenen, klappen, schaamte op straat. Dat is niet niets, iedereen die staat te kijken hoe je midden op het plein wordt gefouilleerd. Wie getuige is van zo’n tafereel, gaat er al snel van uit dat die persoon wel iets zal gedaan hebben.

Yassine Boubout op Bruzz.be

Uit De Marge vzw zet met het project Zo Geflikt in op de relatie tussen jongeren, jeugdwerkers en politieagenten. We zien bij kinderen en jongeren veel vragen en frustraties over hun contacten met de politie. Met het project verzamelen we die vragen en signalen en zoeken we samen met kinderen, jongeren en politie naar oplossingen die leiden tot echte veranderingen op het terrein.

We zijn nu bezig met ‘Zo Geflikt’, een project van de vzw Uit De Marge, waarbij we lokale politiekorpsen dichter proberen te brengen bij bepaalde jongeren, vooral in sommige jeugdhuizen. We doen dat in een traject van lange adem, waarbij we de jongeren een jaar lang opleiden. We scholen hen in het functioneren van de politie, haar bevoegdheden, in debattechnieken. Daarnaast hebben we ook gesprekken met agenten waarin we hen tonen hoe ze zich best kunnen gedragen tegenover jongeren, hoe ze conflicten kunnen ontmijnen. Op het einde ontmoeten ze elkaar voor een dialoog.

Yassine Boubout op Bruzz.be

Het doel is dan ook om beide partijen dichter bij elkaar te brengen en een beweging te creëren waarin kinderen, jongeren en politie elkaar beter kennen. Daarnaast is het ook aan de politie om structurele stappen te zetten in de relatie met kinderen en jongeren: bijvoorbeeld verplichte vorming voor politieambtenaren over onder meer de werking en de deontologie van het jeugdwerk en de leefwereld van kinderen en jongeren in maatschappelijk kwetsbare situaties; racisme bij de politie moet benoemd en aangepakt worden; meer diversiteit binnen de politiekorpsen; agenten moeten kinderen en jongeren op een andere manier benaderen, hun aanpak moet meer afgestemd worden op het jeugdwerk en vanuit een kinderrechtenperspectief vertrekken.
Met Zo Geflikt werken we momenteel aan een uitgebreide adviesnota met beleidsaanbevelingen.

Deze week in de pers:

>> Lees meer over het project Zo Geflikt.

Wil je dit delen?

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Deelnemen aan een vorming?

Op zoek naar nieuwe inzichten en handige tools om beter met je gasten aan de slag te gaan?
Wil je jezelf verrijken met een vorming, intervisie of een cursus?
Dan ben je vast benieuwd naar ons vormingsaanbod.