Update Overlegcomité 22/12/2021

Wat werd er beslist voor kinderen, jongeren en hun organisaties?
 • Activiteiten binnen voor kinderen en jongeren in maatschappelijk kwetsbare situaties kunnen nog steeds. In het algemeen zijn activiteiten binnen niet mogelijk, behalve voor musea, sport en enkele andere uitzonderingen. Concreet is volgend aanbod binnen niet meer mogelijk: cinema, indoor-pretparken zoals paintball en lasergames, binnenruimtes van pretparken en dierentuinen, culturele voorstellingen en recreatieve onderdelen van zwembaden. Bekijk dit dus zeker goed als je in de komende weken met je jeugdwelzijnswerking activiteiten buiten de werking gepland hebt die hieronder vallen.
  • Activiteiten buiten kunnen wel, zonder bijkomende maatregelen.
  • Overnachtingen bij jeugd- en sportkampen zijn niet mogelijk. 
  • Voor evenementen veranderen ook enkele zaken, je vindt een update terug via ikorganiseer.be. 

Vanaf wanneer?
Deze maatregelen gaan zondagochtend 26/12 in en gelden normaal gezien tot 28/1. Er komt opnieuw een overlegcomité samen begin januari.

Bataljong verzamelde de meest recente informatie over wat er kan binnen het kader van noodopvang. Bekijk het op de website van BataljongDe maatregelen voor noodopvang gelden ook in de komende twee weken kerstvakantie. Opgelet: neem steeds contact op met je lokaal bestuur.

Wat betekenen de maatregelen voor jeugdactiviteiten in het algemeen?
 • Activiteiten buiten kunnen doorgaan. Vermijd activiteiten met intens fysiek contact.
 • Sportactiviteiten kunnen doorgaan binnen. Andere georganiseerde activiteiten niet (uitzondering voor jeugdwerk met kinderen en jongeren in maatschappelijk kwetsbare situaties. Zie link draaiboeken hieronder). Het gaat om de aard van de activiteit en niet om de aard van je werking. Je moet dus geen sportclub zijn.
 • Evenementen kunnen binnen, met max. 200 personen (voor dit weekend nog 4.000 personen, afhankelijk van lokale maatregelen en beslissingen van organisatoren), mits CST, mondmasker en neerzitten.
 • Evenementen binnen met meer dan 200 personen zijn verboden vanaf maandag 6/12.
 • Evenementen buiten kunnen volgens de geldende maatregelen van ‘crowd control’, we verwijzen naar ikorganiseer.be. Deze info kan je daar op dit moment nog niet terugvinden, maar ikorganiseer.be zorgt ervoor dat de informatie snel online komt.

!! Werkingen met kinderen en jongeren in maatschappelijk kwetsbare situaties krijgen een uitzondering voor binnenactiviteiten! De draaiboeken vind je via deze link terug.

Samengevat

Het is mogelijk om –mits het in acht nemen van de veiligheidsvoorschriften– de volgende activiteiten te organiseren:

 • 1 op 1 begeleiding in de gebouwen van de werking.
 • Een derde persoon te betrekken bij individuele begeleiding in de gebouwen van de werking.
 • De lokalen van de werking openstellen voor een groep van 15 kinderen en/of jongeren met 2 begeleiders. Deze maatregel speelt in op de functie om een groepsgericht vrijetijdsaanbod te organiseren. Een werking kan één of meerdere groepen creëren van maximum 15 deelnemers en 2 begeleiders. Werkingen nemen daarbij alle nodige maatregelen om deze groepen van elkaar gescheiden te houden.

Bij elk initiatief is het belangrijk dat de gezondheid van de doelgroep, de jeugdwerkers en hun omgeving centraal staan (handhygiëne, afstand bewaren, mondmaskers, schoonmaken van het materiaal na gebruik, voldoende verluchting, enz.).

Wil je dit delen?

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Deelnemen aan een vorming?

Op zoek naar nieuwe inzichten en handige tools om beter met je gasten aan de slag te gaan?
Wil je jezelf verrijken met een vorming, intervisie of een cursus?
Dan ben je vast benieuwd naar ons vormingsaanbod.