Uit De Marge vzw vraagt duidelijk kader voor omgang tussen kinderen en politie | Radio 2

Onze cocoördinatrice Ikrame Kastit reageerde gisteren op Radio 2 naar aanleiding van de minderjarigen uit Kapellen die opgepakt en vastgehouden werden omdat ze zich niet aan de coronamaatregelen hielden.
Een dergelijke buitenproportionele aanpak en kinderen laten overnachten in een cel kan niet. Maar ook kinderen op straat naakt fouilleren of minderjarigen oppakken en ouders pas laattijdig verwittigen, kan niet. Minderjarigen laten overnachten in de cel is geen uitzondering. Kinderen en jongeren die opgroeien in een maatschappelijk kwetsbare situatie komen vaker op een negatieve manier in contact met de politie en zijn regelmatig slachtoffer van de harde en traumatiserende aanpak.

“Kinderrechten en het recht om als minderjarige beschouwd te worden, mogen niet afhankelijk zijn of vertrekken vanuit de positie die je ouders vervullen in de samenleving. Kinderrechten moeten een vertrekpunt zijn voor alle kinderen en jongeren en zeker voor diegenen die het meest kwetsbaar zijn.”

Ikrame Kastit (coördinatie Uit De Marge vzw)

Er is dan ook dringend nood aan een protocol rond minderjarigen, met duidelijke richtlijnen die het kinderrechtenkader respecteren. “Als we niet op een andere manier met minderjarigen omgaan, zorg je voor heel wat kwetsuren en op termijn zal dat alleen maar de situatie tussen kinderen, jongeren en politie nog meer op scherp stellen, en zal een instituut dat voor veiligheid moet zorgen een gevoel van onveiligheid creëren”, benadrukt Ikrame Kastit.

>> Beluister hier het volledige interview.

Wil je dit delen?

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Deelnemen aan een vorming?

Op zoek naar nieuwe inzichten en handige tools om beter met je gasten aan de slag te gaan?
Wil je jezelf verrijken met een vorming, intervisie of een cursus?
Dan ben je vast benieuwd naar ons vormingsaanbod.