Uit De Marge vzw lanceert mee nieuwe educatieve toolkit rond kinderrechten

Samen met Mobile School stelden we op 28 februari de nieuwe toolkit ‘All Children, All Right(s)!’ voor. Het is een interactieve, educatieve toolkit om kinderen en jongeren bewust te maken van hun rechten. Aan de hand van een reeks kindvriendelijke posters, audioverhalen en activiteiten vertaalt de toolkit het Verdrag van de Verenigde Naties inzake de Rechten van het Kind. Het educatief materiaal is ook gekoppeld aan verdiepende online trainingsprogramma’s voor jeugdwerkers om hun professionele kennis over het onderwerp te vergroten.

Gewapende conflicten, armoede en pandemieën verergeren reeds bestaande ongelijkheden, waardoor kinderen en jongeren in kwetsbare situaties moeilijk hun rechten kunnen uitoefenen.
Met deze materialen over kinderrechten willen we jeugdwerkers, leerkrachten, sociaal werkers, … ondersteunen met methodieken en training om de verschillende kinderrechten op maat uit te leggen.

Educatieve posters
Ontdek de 11 nieuwe educatieve posters over kinderrechten, die 5 essentiële thema’s behandelen: kinderrechten in het algemeen, het recht op overleven, ontwikkeling, bescherming en participatie. De posters zijn gratis te downloaden op StreetSmart Play en zijn een waardevolle bron voor jeugdwerkers, leerkrachten en iedereen die gepassioneerd is over het bevorderen en handhaven van kinderrechten.

Spellen & activiteiten
De spel- en activiteitenhandleidingen zijn een uitgebreide gids voor de kinderrechten, met materiaal dat beschikbaar is in zowel volledige als verkorte versies, afgestemd op de dimensies overleven, ontwikkeling, bescherming en participatie. Daarnaast zijn er ook twee bonushoofdstukken over de nodige ondersteuning tijdens een pandemie en de ontwikkeling van jonge kinderen. In beide gevallen is het cruciaal dat de rechten van kinderen worden beschermd en gehandhaafd.

Audioverhalen
“All Children, All Right(s)!” bevat (fictieve) audioverhalen van Julia, Anna, Priya, Ibrahim en Fredrick. Luisteraars krijgen een kijkje in hun strijd voor en de overwinning van hun rechten. De audioverhalen zijn gebaseerd op ervaringen van kinderen wereldwijd. De verhalen zijn beschikbaar in zes talen (Engels, Nederlands, Frans, Spaans, Grieks en Duits) en kunnen gratis worden beluisterd op Spotify, Google Podcast en Apple Music.

Korte training
Verbeter je kennis over kinderrechten met onze 6 trainingsprogramma’s op StreetSmart Learn, beschikbaar in vier talen. Elk programma bevat theoretische cursussen en good practices die gratis online beschikbaar zijn. Het eerste programma bijvoorbeeld, ‘Introductie tot de kinderrechten in het jeugdwerk’ geeft een uitgebreid overzicht van het Verdrag van de Verenigde Naties inzake de Rechten van het Kind (IVRK) en biedt strategieën om kinderrechten te integreren in je organisatie en activiteiten. Leer hoe je kan samenwerken met beleidsmakers om kinderrechten te bevorderen en een positieve impact te hebben op het leven van kinderen en jongeren.

>> Ga naar de website van Street Smart voor meer info en alle downloads.

De educatieve toolkit kadert in het Erasmus+-project rond jeugdwerk en kinderrechten en is een samenwerking tussen Mobile School, Uit De Marge vzw, ARSIS (Association for the Social Support of Youth) en EPA (European Playwork Association).

Wil je dit delen?

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Deelnemen aan een vorming?

Op zoek naar nieuwe inzichten en handige tools om beter met je gasten aan de slag te gaan?
Wil je jezelf verrijken met een vorming, intervisie of een cursus?
Dan ben je vast benieuwd naar ons vormingsaanbod.