Congres van het Jeugdwelzijnswerk 2016: Strijd om de essentie!

Donderdag 9 november 2016 – Stadhuis van Gent

We werken met kinderen en jongeren in een maatschappelijk kwetsbare situatie. Ze zijn onze belangrijkste stakeholder, maar we worden voortdurend geconfronteerd met de agenda’s van anderen: lokale besturen, onderwijs en de arbeidsmarkt, zelfs veiligheidsdiensten. Onze opdracht staat onder druk. Doen we meer dan kinderopvang, jongeren van de straat houden en voorkomen dat ze ‘radicaliseren’? Terug naar onze kernopdrachten, wat betekent dat en wat betekent dat voor onze doelgroep? En willen we daar ook voor strijden?

In de voormiddag was er een breed aanbod van workshops en bezoeken voor kinder-, tiener-, jongeren- en beleidsmedewerkers.

In de namiddag was er:

  • Een lezing ‘Maatschappelijk kwetsbaarheid vandaag’ door professor Nicole Vettenburg (die aan de basis stond van de theorie) waarmee we even stilstonden bij de essentie van ons werk. In het daarop volgende panelgesprek focusten we ons, samen met Nicole Vettenburg (UGent / vzw Majong), Guy Redig (Agogiek, jeugd, cultuur, beleid en overheid – VUB) en Ikrame Kastit (cocoördinator Uit De Marge vzw), op de instrumentalisering van het jeugdwerk. Samira Bendadi (MO* Magazine) deed de moderatie van dat panelgesprek.
  • Een groepsmethodiek: Jeugdwelzijnswerker anno 2016 – een job voor wereldverbeteraars?  door Labo vzw.

We sloten de dag af met de uitreiking van de Cera-prijs Jeugdwelzijnswerk Bouwt Bruggen en de jongerenprijs 2017.

Het congres werd georganiseerd met de steun van Stad Gent. Het congres sloot aan op de Child in the city conference in Gent. Enkele collega’s van Uit De Marge gaven er ook een lezing.

<< Hoofdpagina Congres

Wil je dit delen?

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Deelnemen aan een vorming?

Op zoek naar nieuwe inzichten en handige tools om beter met je gasten aan de slag te gaan?
Wil je jezelf verrijken met een vorming, intervisie of een cursus?
Dan ben je vast benieuwd naar ons vormingsaanbod.