Samen door halfpipes scheuren: skaters uit Bredene, Ieper en Menen op skatetrip

Uit verschillende steden en gemeenten in West-Vlaanderen kwamen ze, de jonge skaters die op 10 juli Rampaffairz veroverden. Hun jeugdopbouwwerkers hadden samen een uitstap naar het iconische skatepark in Wevelgem geregeld. “Tijdens een teamvergadering van het West-Vlaamse jeugdopbouwwerk merkten we dat iedere werking een grote groep skaters heeft en dat verschillende jeugdopbouwwerkers afzonderlijk van elkaar skate-uitstappen organiseerden”, vertelt jeugdopbouwwerker Ruben. “De zomer leek ons een ideaal moment om er eens samen op uit te trekken.”

Veertig skaters – tussen elf en achttien jaar – waren op het appel. Sommigen hadden veel skate-ervaring, anderen zetten hun eerste stapjes (of wieltjes) in een groot skatepark. Allemaal hadden ze goesting om erin te vliegen!

Een nieuw skatepark, een grotere wereld

De kinderen en jongeren oefenden hun tricks, maar ze leerden op de skatetrip meer dan alleen skaten. “Een uitstap als deze is vaak een manier om je wereld te verruimen”, vertelt Ruben. “De leefwereld van kinderen en jongeren speelt zich meestal af binnen de gemeente waarin ze opgroeien. Dankzij onze trip ontdekten ze nieuwe plekken.”

Tijdens het skaten verruimden de skaters ook hun netwerk. Ze ontmoetten gelijkgezinden uit een nieuwe stad, met een andere achtergrond. Zo ondervonden ze dat de skatecultuur veel groter is dan de lokale skategroepen waarin ze zich thuis voelen. Volgens Ruben werden ook binnen groepjes van de afzonderlijke gemeenten nieuwe banden gesmeed. “Kinderen en jongeren die elkaar anders niet zouden spreken, leerden elkaar kennen en planden om in de toekomst op de skatespots van hun gemeente samen te komen.”

Vrijetijdsbesteding en vertrouwen

Een laatste belangrijke connectie die tijdens de skatetrip verstevigd werd, was die tussen de kinderen en jongeren enerzijds en het jeugdopbouwwerk anderzijds. “Er waren kinderen en jongeren die al vaker met ons meegingen, maar ook enkele die nog niet zo vertrouwd waren met het jeugdopbouwwerk. De skatetrip was voor hen een fijne ervaring die het vertrouwen in de jeugdopbouwwerkers deed groeien.”

Met de ambitie om alle kinderen en jongeren een zinvolle vrijetijdsbesteding te bieden, denken de jeugdopbouwwerkers al aan de toekomst. In Bredene staan bijvoorbeeld nog drie skatetrips op de planning. De exacte locatie, die wordt samen met de kinderen en jongeren bepaald!

Wil je dit delen?

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Deelnemen aan een vorming?

Op zoek naar nieuwe inzichten en handige tools om beter met je gasten aan de slag te gaan?
Wil je jezelf verrijken met een vorming, intervisie of een cursus?
Dan ben je vast benieuwd naar ons vormingsaanbod.