Registreer je jeugdwerkgebouw op jeugdmaps.be en betaal geen onroerende voorheffing

Sinds 2016 zijn gebouwen en lokalen van jeugdwerkinitiatieven in het Vlaamse Gewest definitief vrijgesteld van onroerende voorheffing. Dat is goed nieuws, want op die manier bespaar je als jeugdvereniging gemakkelijk enkele honderden euro’s op de kosten voor je gebouw. Om automatisch vrijgesteld te worden van deze belasting, moet je lokaal/gebouw wel geregistreerd zijn op jeugdmaps.be. Vul daarom voor 12 maart 2024 je gegevens aan om voor het aanslagjaar 2023 vrijgesteld te worden van onroerende voorheffing.

Pas dan is je organisatie vrijgesteld van onroerende voorheffing.

Vulde je vorig jaar je gegevens al in? Kijk dan snel even of alles nog klopt. Zorg dat niet enkel de algemene gegevens over je organisatie op jeugdmaps.be staan, maar ook de gegevens over je gebouw(en), anders wordt je gebouw niet automatisch vrijgesteld.

Voor gebouwen gelegen in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest geldt een andere regelgeving. Zij moeten dus op een andere manier een vrijstelling voor onroerende voorheffing aanvragen. Maar zet ook in dat geval je lokaal/gebouw op de kaart.

Er zijn nog heel wat andere redenen om je lokaal/gebouw op jeugdmaps.be te zetten.

Door je lokaal/gebouw op jeugdmaps.be te zetten, zorg je dat ook de overheid en de ruimtelijke planners weten waar je lokaal/gebouw ligt. Op die manier kunnen zij de inplanting van nieuwe fietspaden, speelbossen, jongerenvoorzieningen of bushaltes beter afstemmen op de ligging van jullie lokaal/gebouw. Of vermijd je misschien wel dat jullie buitenterrein verkaveld wordt.

Bovendien geef je jouw vereniging meer zichtbaarheid door je lokaal/gebouw op de kaart te zetten. Jeugdmaps.be wordt namelijk ook uitgebouwd tot een toegankelijke online kaart waarop iedereen terechtkan om leuke jeugdplekken in Vlaanderen en Brussel te ontdekken. Een handige plek voor kinderen, jongeren en ouders om jouw werking te leren kennen. Maar ook voor jezelf een nuttige tool om op zoek te gaan naar nieuwe speel- en jeugdplekken.

Meer weten?

Meer weten over het opzet van jeugdmaps.be? Bekijk het promofilmpje voor gemeenten.

Jeugdmaps is een product ontwikkeld door De Ambrassade en Mediaraven in samenwerking met de koepels van het jeugdwerk, de Vereniging Vlaamse Jeugddiensten en de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten, met de steun van de Vlaamse overheid.
Volgende erkende jeugdwerkkoepels en –federaties zijn partners van jeugdmaps: Chirojeugd Vlaanderen, Scouts en Gidsen Vlaanderen, Formaat, Vlaamse Dienst Speelpleinwerk, KSA, KLJ, IJD, Jeugd Rode Kruis, KAJ, FOS Open Scouting, JNM, Uit De Marge, Jonge Helden, Roots, VNJ, Hujo.

Wil je dit delen?

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Deelnemen aan een vorming?

Op zoek naar nieuwe inzichten en handige tools om beter met je gasten aan de slag te gaan?
Wil je jezelf verrijken met een vorming, intervisie of een cursus?
Dan ben je vast benieuwd naar ons vormingsaanbod.