Praktijkgids Sociaal-Sportief werk: Collega Maryline benadrukt noodzaak om duurzaam in te zetten op sportparticipatieprojecten

De nieuwe “Praktijkgids Sociaal-Sportief werk #1: 125 protagonisten over visies, noden en dromen” bundelt maar liefst 125 getuigenissen over het belang, de sterktes en aandachtspunten van sociaal-sportief werk. Onze collega Maryline blikt terug op haar tijd als sportopbouwwerker in Mortsel en benadrukt de noodzaak om duurzaam in te zetten op sportparticipatieprojecten.

“Sport en jeugdwerk is een waardevolle combinatie. Het sportief talent op de pleintjes ligt er voor het rapen. Sport kan dienen om contact te leggen, om kinderen en jongeren te versterken en te bekrachtigen, om indirect te werken aan sociale vaardigheden en om hen te laten participeren in deze samenleving. Het is dan ook een meerwaarde om hier gestructureerd en duurzaam op in te zetten.”

Maryline Thiry, Uit De Marge vzw
(c) De Toekomst van de Sport, UGent-Leerstoel Frans Verheeke.
De ‘Praktijkgids sociaal-sportief werk #1 – 125 protagonisten over visies, noden en dromen’ is een publicatie van prof. dr. Pascal Delheye, Shana Sabbe & prof. dr. Herwig Reynaert met portretschetsen van Tom De Geeter.

“Geen activiteit zonder dat er werd gevraagd om een match te spelen. Veel ongezien talent van kinderen die al van kleins af aan elkaar ontmoetten op de pleintjes en samen voetbalden, dag in, dag uit. Toch waren de meesten niet aangesloten bij een voetbalclub. Sommigen hadden dit geprobeerd, maar haakten af. Het inschrijvingsgeld te hoog en de verwachtingen van de club te groot, wat ervoor zorgde dat er veel verantwoordelijkheid bij de kinderen werd gelegd.”

Maryline Thiry, Uit De Marge vzw

“Een project is geslaagd wanneer er meer en meer kinderen worden bereikt. Door te kijken vanuit dat perspectief blijven de kinderen en jongeren in de meest kwetsbare situaties gekwetst achter. De tijd ontbreekt om hen ten volle te betrekken en de ondersteuning te bieden waar ze recht op hebben. […] In een maatschappij die steeds sneller en doelgerichter lijkt te worden, dwingt het jeugdopbouwwerk net om te vertragen, om je tijd te nemen en in te zetten op duurzaamheid.”

Maryline Thiry, Uit De Marge vzw

Meer informatie vind je via De Toekomst van de Sport (UGent). Bestel je graag een exemplaar van het boek? Stuur dan een mail naar Pascal Delheye.

Wil je dit delen?

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Deelnemen aan een vorming?

Op zoek naar nieuwe inzichten en handige tools om beter met je gasten aan de slag te gaan?
Wil je jezelf verrijken met een vorming, intervisie of een cursus?
Dan ben je vast benieuwd naar ons vormingsaanbod.