Portrettenreeks: “Is er een jeugdopbouwwerker in de zaal?”

Wat is jeugdwelzijnswerk anno 2022? En wat betekent het stukje ‘welzijn’ in jeugdwelzijnswerk? In onze portrettenreeks geven jongeren uit het jeugdopbouwwerk een antwoord op die vragen! Ze belichten het stukje ‘welzijn’ vanuit verschillende invalshoeken door hun eigen ervaringen te delen. Welke impact heeft armoede op welzijn, hoe beïnvloedt dakloosheid je welzijn en wat doet racisme? Wat kan een werking of CAW betekenen en hoe zit het met welzijn op school? Hendrik, Snow, Salim, Prodige en Nisrine doen hun verhaal.

👉 Bekijk hier de volledige portrettenreeks!

Sta je liever even stil bij aparte verhalen?
👇 Bekijk hieronder de teasers waarin de jongeren apart aan het woord komen!

Hendrik van ’t Salon (Brugge) spreekt over wat het CAW kan betekenen.

Jeugd-welzijns-werk betekent… nabij zijn vanop afstand. In dit filmpje spreekt Hendrik over hoe de werking hem steunde tijdens de coronacrisis, wanneer kinderen en jongeren elkaar enkel online konden ontmoeten.

Jeugd-welzijns-werk betekent… het welzijn van kinderen en jongeren centraal stellen, ook wanneer regeringen niet stilstaan bij hun situatie. Hendrik praat erover in deze video.

Snow van Betonne Jeugd (Antwerpen) praat over een leven op straat.

Jeugd-welzijns-werk betekent… kinderen en jongeren een plek geven waar ze zich thuis voelen. In dit filmpje deelt Snow haar verhaal en haar dromen.

Jeugd-welzijns-werk betekent… aandacht hebben voor wat zich onder de oppervlakte afspeelt. Snow praat in dit fragment over de mentale en financiële zorgen die gepaard gaan met een leven op straat.

Salim van Jongerenwerking den Tube (Leuven) vertelt welke impact armoede kan hebben

Jeugd-welzijns-werk betekent… samen drempels overwinnen. Salim van Jongerenwerking den Tube, deelwerking van Buurtwerk ’t Lampeke, vertelt in deze video over zijn zoektocht naar een woonplaats in een nieuw land. En de drempels die daarbij komen kijken.

Prodige van het jeugdopbouwwerk in Denderleeuw spreekt over racisme

Jeugd-welzijns-werk betekent… luisteren naar de ervaringen van kinderen en jongeren. In dit filmpje legt Prodige uit wat racisme is en hoe het hem doet voelen. Dankzij zijn verhaal kunnen we racisme makkelijker herkennen en ertegen strijden.

Jeugd-welzijns-werk betekent… tegen vooroordelen ingaan. In deze video heeft Prodige het over vooroordelen en wat de gevolgen kunnen zijn!

Nisrine van Kras Borgerhout praat over welzijn op school

Jeugd-welzijns-werk betekent… signalen opvangen en er echt mee aan de slag gaan! Volgens Nisrine kunnen jeugdopbouwwerkers echt een verschil maken. In dit filmpje legt ze uit hoe!

Jeugd-welzijns-werk betekent… kinderen en jongeren de kans geven om hun verhaal te vertellen. In dit fragment pleit Nisrine voor woorden én daden. Volgens haar kunnen jeugdwerkers en scholen samen voor verandering zorgen.

Wil je dit delen?

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Deelnemen aan een vorming?

Op zoek naar nieuwe inzichten en handige tools om beter met je gasten aan de slag te gaan?
Wil je jezelf verrijken met een vorming, intervisie of een cursus?
Dan ben je vast benieuwd naar ons vormingsaanbod.