Politie, jongeren en buurtbewoners gaan samen aan tafel voor de iftar

Met meer dan vierhonderd waren ze, de bewoners van de Gentse Rabotbuurt die op de laatste vrijdag van de Ramadan verzamelden in de Sint-Jozefkerk. Na twee jaar konden ze opnieuw samenkomen om een gemeenschappelijke iftar bij te wonen! Uit De Marge vzw zette samen met de Gentse politie en organisaties als vzw Jong en SAAMO haar schouders onder het evenement dat buurtbewoners, jongeren en politie samenbracht.

Leerrijke ontmoetingen

Agenten en jongeren ontmoetten elkaar aan tafel of tijdens losse babbels, maar ze leerden elkaar ook beter kennen dankzij leuke activiteiten zoals een rollenspel en een hindernissenparcours. Door dat parcours af te leggen in speciale handhavingsuitrusting kropen kinderen en jongeren écht in de huid van een agent!

Voor wie liever geen halsbrekende toeren uithaalde, organiseerde Uit De Marge vzw een spannende Kahootquiz over burgerrechten. Collega’s Sarah en Caitlin leidden alles in goede banen terwijl kinderen en hun ouders, enthousiaste jongeren en studenten sociaal werk het beste van zichzelf gaven. “Ik heb niet gewonnen, maar heb wel veel geleerd”, vertelt een jonge deelnemer. “Door deze quiz te spelen, weet ik wat mijn rechten en plichten zijn tijdens politiecontroles. Wist je bijvoorbeeld dat het pas vanaf 15 jaar verplicht is om je identiteitskaart bij te hebben? Ik begrijp de politie nu ook beter en kan makkelijker het gesprek aangaan.”

Ondertussen volgden de agenten aandachtig mee. “Ik moet toegeven dat ik even twijfelde bij de vraag over filmen bij politiecontroles. Mag je de politie filmen wanneer je gecontroleerd wordt? Nu weet ik dat het mag! Dankzij Uit De Marge leren ook wij bij!”

Samen eten verbindt

Na de leerrijke kennismaking was er tijd voor gebed: bij zonsondergang riep de iman op om samen te bidden, waarna het eten werd geserveerd. Volgens de traditie startte de maaltijd met een dadel, gevolgd door soep en ayran. Aan tafel werd de band tussen de gemeenschappen, buurtbewoners, jongeren en politie verder versterkt. “Hier voel je hoe eten verbindt, over verschillende culturen heen”, klinkt het.  

Na de maaltijd werden de gasten nog verrast door een Palestijnse dans of ‘dabke’ waaraan iedereen kon deelnemen. Al was het niet makkelijk om de professionele dansers bij te houden!

Wil je dit delen?

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Deelnemen aan een vorming?

Op zoek naar nieuwe inzichten en handige tools om beter met je gasten aan de slag te gaan?
Wil je jezelf verrijken met een vorming, intervisie of een cursus?
Dan ben je vast benieuwd naar ons vormingsaanbod.