Nieuwe studie bevestigt opnieuw eenzijdige politiecontroles en impact van etnisch profileren

‘Mag ik uw pas eens zien?’, het is een vraag die jongeren met een migratieachtergrond veel vaker te horen krijgen. Een nieuwe studie bevestigt opnieuw de eenzijdige politiecontroles en de impact van etnisch profileren.

Kinderen en jongeren in een maatschappelijk kwetsbare situatie voelen goed aan dat zij op straat sneller worden aangesproken door de politie. Als zij systematisch op een negatieve manier met de politie in contact komen, versterkt dat het wantrouwen tussen beiden. Ervaringen van etnisch profileren hebben dan ook een enorme impact op kinderen en jongeren. Het herhaaldelijk ondergaan van discriminatie en racisme tekent hun zelfbeeld en zorgt ook op latere leeftijd voor trauma’s.

Met Zo Geflikt zetten we in op de relatie tussen jongeren, jeugdwerkers en politieagenten en leren ze via uitwisselingsmomenten elkaars leefwereld beter begrijpen.
We roepen dan ook op om dringend werk te maken van betere registratie van en transparantere identiteitscontroles en in elk contact kinderrechten centraal te zetten.

>> Lees hier het artikel in De Morgen over de doctoraatsstudie van Inès Saudelli over etnisch profileren en identiteitscontroles.

Wil je dit delen?

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Deelnemen aan een vorming?

Op zoek naar nieuwe inzichten en handige tools om beter met je gasten aan de slag te gaan?
Wil je jezelf verrijken met een vorming, intervisie of een cursus?
Dan ben je vast benieuwd naar ons vormingsaanbod.