Melanie Reynaert (AjKo): “Binnen vier jaar opnieuw een feest!”

Met de rubriek ‘Jeugdwerker in de kijker’ zetten we elke maand iemand in de schijnwerpers. Deze maand blikt jeugdwelzijnswerkster Melanie Reynaert terug op vier jaar AjKo.

4 jaar AjKo

(c) AjKo

“Op 1 juli bestaan we precies vier jaar. Naar aanleiding van die verjaardag organiseren we twee evenementen. Op 1 juli organiseren we AjKo-Fest, een feest specifiek gericht op onze kinderen en jongeren. We starten om 13 uur met een instuifmoment dat we vanuit een avontuurlijke insteek invullen. Zo zal er een klimmuur met cliffhanger zijn, maar voorzien we ook waterballen waar de kinderen op kunnen lopen. In de namiddag schuiven we met z’n allen aan tafel voor een barbecue. Daarna zijn er optredens van onder meer SLM, maar ook één van onze jongeren treedt met zijn groepje op. We bouwen een feestje tot ongeveer middernacht waarbij we toewerken naar een verrassende en kleurrijke climax tijdens één van de dj-sets. Letterlijk, want er zal kleurpoeder zijn.

Eerder deze maand was er al AjKenners, een partner- en netwerkdag waarbij we ons netwerk bedankten voor de steun, maar tegelijkertijd ook terugblikten op de voorbije vier jaar: welke obstakels en hindernissen hebben we gekend? En hoever staan we nu? Tijdens workshops over thema’s als de brugfunctie van AjKo, diversiteit in het jeugdwerk en vindplaatsgericht werken, gingen we met onze partners in gesprek.”

Sterke brugfunctie

“Voor ons was het lange tijd een uitdaging om onze verschillende werkingen meer samen te brengen. We willen zo divers mogelijk zijn. Dat gaat echter niet alleen over culturen, maar ook over het letterlijk samenbrengen van onze werkingen. Dat kan door een gezamenlijke uitstap naar Bobbejaanland, maar evengoed en misschien nog beter door gebruik te maken van elkaars infrastructuur en lokalen te delen.

We streven er ook naar een sterke brugfunctie te vormen tussen onze verschillende domeinen: jeugdwelzijnswerk, jeugdwerk, maar ook hulpverlening. Het gaat daarbij in de eerste plaats om de vrijetijdsbesteding van kinderen en jongeren en het vindplaatsgericht werken. Op die manier bouwen we een vertrouwensband op die we verder kunnen uitbouwen. Tijdens onze werkingsmomenten kunnen jongeren zichzelf zijn en zich amuseren. Tegelijkertijd kunnen kinderen en jongeren bij ons terecht met allerlei zaken rond het ‘jong zijn’ of problemen thuis of op school, enz. Daar waar nodig ondersteunen wij. Vanuit onze vertrouwensrelatie met de kinderen en jongeren, trachten we een brug te slaan naar andere levensdomeinen waar ze moeilijkheden ervaren. Dat gebeurt enkel wanneer kinderen en jongeren daar zelf klaar voor zijn en aangeven dat ze er iets aan willen doen.”

(c) AjKo

Vindplaatsgericht werken

“AjKo is in de eerste plaats sterk in het vindplaatsgericht werken. Daar zetten we ook, zowel bij collega’s als bij partners, erg op in. Jongeren hebben niet altijd de behoefte aan een vaste plek om samen te komen. Het hoeft vaak allemaal niet zo gestructureerd of georganiseerd te zijn, een bankje aan het station is ook prima.

Ook onze doelgroep is erg divers, gaande van 3 tot 25 jaar, maar soms krijgen we ook bijvoorbeeld een 27-jarige over de vloer is en die is uiteraard evenzeer welkom. In oktober is de creatieve kinderwerking gestart waar we ons vooral richten op meisjes, maar ook jongens komen daar naartoe. Onze verschillende werkingen en activiteiten bereiken dus een erg diverse groep.

Wekelijks zijn er twintig tot dertig werkingsmomenten van minimum drie uur. We zijn van maandag tot en met zaterdag aan het werk, soms ook op zondag en we voorzien dagelijks 1 of 2 activiteiten. Zo is er van dinsdag tot zaterdag Buurtsport op verschillende pleintjes in de stad, daar voorzien we ook sport- en spelactiviteiten.”

(c) AjKo

De band tussen jongeren versterken

“Na vier jaar AjKo in de stad Kortrijk zijn we blij met de naamsbekendheid die we op dit moment hebben. Mijn persoonlijke hoogtepunten waar ik met veel plezier op terugblik zijn de weekends met de jongeren. Dat zijn onvergetelijke momenten. We trekken er met de camionette en tenten op uit naar de Ardennen, Lokeren of de Westhoek, … De Ardennen zijn altijd avontuurlijke weekends, het zijn ook de meest memorabele momenten. Daar ben je echt bezig met het avontuurlijke aspect en heb je elkaar meer nodig. We maken samen een vuurtje, zetten de tent op en koken samen ons potje. De band en sfeer is heel anders tijdens deze weekends.

Ik kijk ook met veel trots terug op ‘Culture World’ een culturele avondmarkt georganiseerd door het jeugdopbouwwerk in Bissegem waarbij we aan de verschillende werkingen vroegen een kookproject op te zetten. Het resultaat was een heuse culturele avondmarkt met tal van eetkraampjes en animatie. Het was een gigantisch succes en het versterkt ook de band tussen de jongeren. We bereiken een groot publiek en tonen onze talenten aan de buitenwereld. Dat doet erg veel deugd. Ook buurtbewoners en mensen die ons niet kennen, maken tijdens die avond op een leuke manier kennis met onze werking.”

Nog meer samenwerken

“In de toekomsten werken we met plezier aan een nog betere samenwerking met andere jeugdwerkorganisaties in Kortrijk. Zo zijn we nog beter van elkaar op de hoogte en weten we wat er in de stad leeft. Dat is ook belangrijk in het kader van onze brugfunctie.

Concrete plannen voor de toekomst hebben we niet. Het is moeilijk plannen, want we willen zelf ook niet over onze agenda en activiteiten beslissen. Dat is in samenwerking met de kinderen en jongeren. We houden van de onverwachte dingen en hopen te blijven groeien.

Binnen vier jaar mag je je alvast aan een nieuw feestje verwachten!”

(c) AjKo

<< Hoofdpagina Jeugdwerker in de kijker

Wil je dit delen?

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Deelnemen aan een vorming?

Op zoek naar nieuwe inzichten en handige tools om beter met je gasten aan de slag te gaan?
Wil je jezelf verrijken met een vorming, intervisie of een cursus?
Dan ben je vast benieuwd naar ons vormingsaanbod.