Congres van het Jeugdwelzijnswerk 2015: Meedoen, meemaken, meebeslissen: Jeugd en democratie

Donderdag 19 november 2015 – Cultureel Centrum, Berchem

Onze jeugdwerkingen werken dagelijks met maatschappelijk kwetsbare kinderen en jongeren in de vrije tijd. Ze bieden kinderen en jongeren de kans op een positieve manier te participeren in de samenleving. Tegelijkertijd ervaren ze buiten de jeugdwerking vaak discriminatie en uitsluiting. Daardoor voelen ze zich vaak ‘tweederangsburgers’, burgers met wie minder rekening gehouden wordt.
Gehoord worden in de werking, in de wijk en in de samenleving: deze doelstellingen lagen aan de basis van het Congres van het Jeugdwelzijnswerk 2015.

In de voormiddag was er een breed aanbod van workshops en bezoeken voor kinder-, tiener-, jongeren- en beleidsmedewerkers.

In de namiddag was er:

  •  Een lezing van Filip Coussée (Ugent en OOC De Luwte) over hoe democratie ‘geleerd wordt’ in de jeugdwerking. Bie van Craeynest (D’Broej) en Joachim Ben Yacoub (onderzoeker en ex-medewerker Pianofabriek) passen samen met Filip ‘de theorie’ toe op hun praktijken in het werken met kinderen en jongeren. Journaliste en CMGJ-medewerker Hasna Ankal modereert.
    • Bekijk hier het filmpje dat we maakten over ‘Jongeren en democratie‘.
  • Lees hier de openingsspeech van Pascal Debruyne, voorzitter van Uit De Marge over ‘Jeugdwerk en radicalisme. Dromen van een andere wereld‘.
  • Een groepsmethodiek (door Griet Bouwen, Evenwicht vzw) waar ruimte is om met elkaars werk kennis te maken en waarbij de focus ligt op betrokkenheid en participatie van kinderen en jongeren.
  • Een workshop ‘Van verontwaardiging tot actie’ van LABO vzw. Op een creatieve manier ga je aan de slag met verontwaardiging en leer je dat omzetten in iets positiefs.

We sloten de dag af met de uitreiking van de Cera-prijs Jeugdwelzijnswerk Bouwt Bruggen en de jongerenprijs: de jongeren die vorig jaar genomineerd werden kozen mee! Als dat niet democratisch is!

<< Hoofdpagina Congres

Wil je dit delen?

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Deelnemen aan een vorming?

Op zoek naar nieuwe inzichten en handige tools om beter met je gasten aan de slag te gaan?
Wil je jezelf verrijken met een vorming, intervisie of een cursus?
Dan ben je vast benieuwd naar ons vormingsaanbod.