5 december 2019

Verontrusting: wat kan en mag ik doen?

Als jeugdwelzijnswerker vangen we, jammer genoeg, soms signalen op die ons verontrusten. Signalen die misschien aangeven dat het welzijn van kinderen en jongeren in gevaar is: bijvoorbeeld situaties van verwaarlozing en misbruik, jongeren die afhaken of zich aansluiten bij sectaire groepen, misbruik van verdovende middelen of betrokkenheid bij criminele milieus.

Hoe weten we of ons buikgevoel goed zit? Wanneer moeten we ingrijpen en hoe? Bij wie kunnen we terecht voor ondersteuning? Waar begint en eindigt de rol van de jeugdwerker in dergelijke situaties? Hoe voeren we best deze moeilijke gesprekken?

In deze vorming gaan we dieper in op de rol van jeugdwerkers en bespreken we hoe dergelijke situaties aangepakt kunnen worden. In een tweede deel brengen we de verschillende organisaties en instellingen in kaart die jeugdwerkers kunnen ondersteunen.

Na deze vorming verwerf je volgende competenties:

  • Jeugdwerkers weten welke rol ze moeten opnemen in situaties die het welzijn van kinderen en jongeren bedreigen.
  • Jeugdwerkers weten hoe ze vermoedens en signalen kunnen objectiveren en welke procedures ze moeten volgen om bepaalde beslissingen te nemen.
  • Jeugdwerkers weten hoe ze in gesprek moeten gaan in situaties die het welzijn van kinderen en jongeren bedreigen.
  • Jeugdwerkers kennen de sociale kaart en weten welke organisaties en instellingen kunnen of moeten worden ingeschakeld in situaties die het welzijn van kinderen en jongeren bedreigen.

PRAKTISCH

Datum: donderdag 5 december 2019 van 09u30 tot 16u00
Locatie: Hannibal vakanties – JKVG vzw, Boomgaardstraat 94a, 2600 Antwerpen
Begeleiding: Nina Henkens (Uit De Marge vzw) i.s.m. expert

INSCHRIJVEN

Inschrijven voor 28 november 2019 via onderstaande inschrijvingslink. De prijs bedraagt €45 voor leden, €60 voor niet-leden sociaal werk en €120 voor niet-leden buiten het sociaal werk. Een broodjeslunch is inbegrepen in de prijs.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Deelnemen aan een vorming?

Op zoek naar nieuwe inzichten en handige tools om beter met je gasten aan de slag te gaan?
Wil je jezelf verrijken met een vorming, intervisie of een cursus?
Dan ben je vast benieuwd naar ons vormingsaanbod.