Als jeugd(welzijns)werker vangen we soms signalen op die ons verontrusten. Signalen die misschien aangeven dat het welzijn van kinderen en jongeren in gevaar is: bijvoorbeeld situaties van verwaarlozing en misbruik, jongeren die afhaken of zich aansluiten bij sectaire groepen, misbruik van verdovende middelen of betrokkenheid bij criminele milieus.
Hoe weten we of ons buikgevoel goed zit? Wanneer moeten we ingrijpen en hoe? Bij wie kunnen we terecht voor ondersteuning? Waar begint en eindigt de rol van de jeugd(welzijns)werker in dergelijke situaties? Hoe voeren we best deze moeilijke gesprekken?
In deze vorming gaan we dieper in op de rol van jeugd(welzijns)werkers en bespreken we hoe dergelijke situaties aangepakt kunnen worden. We brengen ook de verschillende organisaties en instellingen in kaart die jeugd(welzijns)werkers kunnen ondersteunen.
Na deze vorming verwerf je de volgende competenties:
- Je weet welke rol je moeten opnemen in situaties die het welzijn van kinderen en jongeren in gevaar brengen.
- Je weet hoe je vermoedens en signalen kan objectiveren en welke procedures je moet volgen om bepaalde beslissingen te nemen.
- Je heb inzicht in hoe je in gesprek moet gaan in situaties die het welzijn van kinderen en jongeren bedreigen.
- Je kent de sociale kaart en weet welke organisaties en instellingen kunnen of moeten worden ingeschakeld in situaties die het welzijn van kinderen en jongeren in gevaar brengen.
Het is interessant om ook de vorming ‘Deontologie voor jeugdwerkers: help, wat nu? ’ te volgen om een goede basis te hebben.
PRAKTISCH
Datum: donderdag 2 juni 2022, van 09u30 tot 16u30
Locatie: O-Zone (witte zaal), Henegouwenkaai 29, 1080 Brussel
Begeleiding: Uit De Marge vzw i.s.m. Lieven Pype van het Agentschap Opgroeien.
INSCHRIJVEN
Inschrijven voor 26 mei via onderstaande inschrijvingslink. De prijs bedraagt €50 voor leden en €100 voor niet-leden.
Een broodjeslunch is inbegrepen in de prijs.