4 februari 2021

Verontrusting: wat kan en mag ik doen? | Online

Als jeugdwerker vangen we soms signalen op die ons verontrusten. Signalen die misschien aangeven dat het welzijn van kinderen en jongeren in gevaar is. Bijvoorbeeld situaties van verwaarlozing en misbruik, jongeren die afhaken of zich aansluiten bij sectaire groepen, misbruik van verdovende middelen of betrokkenheid bij criminele milieus.

Hoe weten we of ons buikgevoel goed zit? Wanneer moeten we ingrijpen en hoe? Bij wie kunnen we terecht voor ondersteuning? Waar begint en eindigt de rol van de jeugdwerker in dergelijke situaties? Hoe voeren we best deze moeilijke gesprekken?

In deze vorming gaan we dieper in op de rol van jeugdwerkers en bespreken we hoe dergelijke situaties aangepakt kunnen worden. We brengen ook de verschillende organisaties en instellingen in kaart die jeugdwerkers kunnen ondersteunen.

Na deze vorming verwerf je de volgende competenties:

  • Je weet welke rol je moet opnemen in situaties die het welzijn van kinderen en jongeren in gevaar brengen.
  • Je weet hoe je vermoedens en signalen kan objectiveren en welke procedures je moet volgen om bepaalde beslissingen te nemen.
  • Je weet hoe je in gesprek moet gaan in situaties die het welzijn van kinderen en jongeren bedreigen.
  • Je kent de sociale kaart en weet welke organisaties en instellingen kunnen of moeten worden ingeschakeld in situaties die het welzijn van kinderen en jongeren in gevaar brengen.

Het is interessant om ook de vorming Deontologie voor jeugdwerkers: help, wat nu? te volgen om een goede basis te hebben.

PRAKTISCH

Datum: donderdag 4 februari 2021, van 09u30 tot 16u30
Locatie: Online via Zoom (Wegens de huidige coronamaatregelen gaat deze module online door. Het start- en einduur blijven ongewijzigd, we voorzien wel langere pauzes tussendoor.)
Begeleiding: Uit De Marge vzw i.s.m. Agentschap Opgroeien (consulent Jeugdhulp)

INSCHRIJVEN

Inschrijven voor 28 januari 2021 via onderstaande inschrijvingslink. De prijs bedraagt €45 voor leden, €60 voor niet-leden sociaal werk en €120 voor niet-leden buiten het sociaal werk. Een broodjeslunch is inbegrepen in de prijs.

Wil je dit delen?

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Deelnemen aan een vorming?

Op zoek naar nieuwe inzichten en handige tools om beter met je gasten aan de slag te gaan?
Wil je jezelf verrijken met een vorming, intervisie of een cursus?
Dan ben je vast benieuwd naar ons vormingsaanbod.