18 september 2025

Studiedag: Op de grens van criminaliteit: Hoe blijf je als jeugd(welzijns)werker nabij?

Als jeugd(welzijns)werker kom je soms in contact met jongeren die zich op de grens van criminaliteit bevinden. Hoe ga je daarmee om? Hoe herken je signalen en blijf je nabij? Hoe bouw je een vertrouwensband op? Welke aanpak werkt écht en wat is jouw rol daarin?
Jeugd(welzijns)werkers hebben daarbij een unieke positie van nabijheid, vertrouwen en een signaalfunctie. Ze zijn vaak de eersten die signalen oppikken, verbinden en mee het verschil kunnen maken. 

Tijdens deze studiedag zoomen we aan de hand van praktijkervaringen en reflectiekaders in op onze rol als jeugd(welzijns)werker. We denken samen na over duurzame, gedragen vormen van ondersteuning en preventie. We bundelen kennis, ervaringen en inzichten om samen tot een sterkere, gedragen aanpak te komen. 

Verwacht je alvast aan heel wat concrete tools, inspiratie uit het werkveld en ruimte voor ontmoeting en uitwisseling!

PROGRAMMA

  • 10u00: Onthaal
  • 10u30: Welkom door Uit De Marge en introductie van het thema

“Jeugddelinquentie: van stoornis naar sociologische verbeeldingskracht”
Door prof. Rudi Roose (UGent)

  • 11u00: Panelgesprek

— Rudi Roose (Universiteit Gent)
— Peter Colle (Universiteit Gent)
— Fam Van den Bosch (Uit De Marge)
— Gert Baetens (Kras Jeugdwerk)
— M’hamed El Ouali (SAAMO Brussel)

Moderator: Sarina Van de Bosch (Uit De Marge) 

  • 12u00: Lunch & netwerkmoment
  • 13u15: Workshops

Workshop 1: Jeugddelinquentie herdenken

Rudi Roose (UGent) opent een kritische blik op hoe we vandaag naar delinquentie kijken en zet vraagtekens bij de manier waarop we delinquente jongeren vaak als fundamenteel verschillend benaderen.

Prof. Dr. Rudi Roose is hoogleraar Sociaal Werk aan de Universiteit Gent (Vakgroep Sociaal Werk en Sociale Pedagogiek). Hij behaalde zijn diploma’s in Pedagogische Wetenschappen en Criminologie. Voor zijn academische carrière werkte hij in de kinderbescherming en met mensen met een handicap.

Workshop 2: Samenwerking tussen beleid en jeugdwerk 

Hélène De Pagie (projectleider kwetsbare jongeren, Stad Antwerpen) en Gert Baetens (beleidsverantwoordelijke bij Kras Jeugdwerk), nemen je mee in een praktijkverhaal over de samenwerking tussen beleid en jeugdwerk.
In Antwerpen werden onder meer inspiratiesessies opgezet rond jongeren die het risico lopen verstrikt te raken in straatverleiding en snel geldgewin. Partners uit verschillende sectoren gingen in dialoog over hoe zij samen jongeren kunnen ondersteunen en begeleiden naar andere perspectieven.
Jeugdwerkers spelen daarin een essentiële rol: met hun voeling voor de leefwereld van jongeren en hun praktijkkennis vormen ze een onmisbare schakel. 

Deze workshop toont hoe het jeugdwerk structureel mee aan tafel zit en hoe beleid en praktijk samen bouwen aan duurzame inzichten en versterkte inzet op het terrein. 
Een boeiend voorbeeld van hoe beleid en werkveld elkaar kunnen versterken.

Workshop 3: Jeugdwerk in Peterbos: Van nabijheid naar perspectief

In deze workshop delen opbouwwerkers van SAAMO en D’Broej uit Peterbos (Anderlecht) hun ervaringen met jongeren die opgroeien in een omgeving waar structurele uitsluiting en beperkte toekomstkansen dagelijkse realiteit zijn. Peterbos is een wijk met veel talent en veerkracht, maar tegelijk een plek waar jongeren opgroeien in moeilijke omstandigheden, geconfronteerd met armoede, maatschappelijke ongelijkheid en een systeem dat hen vaak in de steek laat. 

“Als jeugd- en opbouwwerkers klagen we dat aan. We werken met jongeren die soms op de rand van criminaliteit belanden — vaak als één van de weinige uitwegen in een uitzichtloze situatie”, getuigen Mohammed Fallouj en M’hamed El Ouali (SAAMO Brussel) en Khalid El Addaoui (D’Broej). Zij zijn aanwezig in de leefwereld van jongeren en versterken hen via trajecten die ruimte bieden voor reflectie en groei — letterlijk en figuurlijk even weg uit de wijk om stil te staan bij wie ze zijn en waar ze naartoe willen. 

Tijdens deze workshop delen ze hun ervaringen uit het werkveld en gaan ze in gesprek met de deelnemers.

Workshop 4: Een kompas bij preventie

Wat betekent preventie in de dagelijkse praktijk van jeugd(welzijns)werkers? Welke keuzes dringen zich op, en hoe hou je koers in complexe situaties?
Peter Colle gidst je door een aantal herkenbare vraagstukken en reikt ankerpunten aan om je positie te bepalen. Hij vertrekt vanuit jouw praktijk en bouwt mee aan een ‘kompas’ dat preventie werkbaar maakt.

Peter Colle werkte jarenlang als onderzoeker aan UGent rond slachtofferschap en preventie, en evalueerde meer dan twee decennia Gentse sociale preventieprojecten. Vandaag deelt hij zijn inzichten als vrijwilliger in het welzijnswerk.

  • 15u30: Slot & receptie

PRAKTISCH

Locatie: De Studio, Maarschalk Gerardstraat 4, 2000 Antwerpen
Datum: donderdag 18 september 2025, van 10u00 tot 16u00

* Leden van Uit De Marge betalen €40. Niet-leden betalen €80.

INSCHRIJVEN voor 12 september 2025 via onderstaande inschrijvingslink.

Wil je dit delen?

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Deelnemen aan een vorming?

Op zoek naar nieuwe inzichten en handige tools om beter met je gasten aan de slag te gaan?
Wil je jezelf verrijken met een vorming, intervisie of een cursus?
Dan ben je vast benieuwd naar ons vormingsaanbod.