17 november 2020

Studiedag Jeugdwerk tegen racisme | ONLINE

Kinderen en jongeren worden regelmatig slachtoffer van racisme en discriminatie. Racisme heeft een negatieve invloed op de ontwikkeling van kinderen en jongeren.
Het jeugdwerk keurt elke vorm van racisme af en wil een actieve rol spelen in het aanpakken van racisme en discriminatie. We willen aan iedereen de kans geven om deel te nemen en willen een plek zijn waar iedereen erbij hoort, waar ieder zich welkom voelt, zich kan ontplooien, een volwaardige plaats krijgt en als gelijke behandeld wordt.

Uit De Marge vzw en Chirojeugd Vlaanderen zetten daarom een gezamenlijk initiatief op: het Netwerk Antiracisme en -Discriminatie, samengesteld uit 30 jeugdwerkorganisaties en organisaties uit de antiracismebeweging. We engageerden ons om een gedragen visie tegen racisme in het jeugdwerk uit te werken en deze in de praktijk om te zetten. We brengen een gloednieuwe website jeugdwerktegenracisme.be uit met een aanbod op maat van de jeugdwerksector. Via onder meer een toolbox met methodieken, lees- en kijktips en getuigenissen van kinderen en jongeren maken we racisme en discriminatie zichtbaar en bespreekbaar en ondersteunen we slachtoffers van racisme.

ONLINE STUDIEDAG

Op dinsdag 17 november organiseerde het Netwerk Antiracisme en –Discriminatie een online studiedag waar we het netwerk en onze visie voorstelden, alsook een uitgebreide toolbox met methodieken op maat van jeugdwerkers. Daarnaast brachten we ook de stem van kinderen, jongeren en jeugdwerkers. In verschillende filmpjes getuigden ze over hun ervaringen. We gingen bovendien live met hen in debat tijdens een panelgesprek en lieten experten aan het woord over identiteit, beeldvorming en nazorg. Ten slotte konden de deelnemers een online workshop volgen. Minister van Jeugd Benjamin Dalle sloot de studiedag af met een slotwoord.

PROGRAMMA

13u00: Inleiding en voorstelling van het netwerk en de visie (Ikrame Kastit, coördinatie Uit De Marge vzw)
13u15: Video: getuigenissen van kinderen, jongeren en jeugdwerkers
13u20: Keynote speech door Naima Charkaoui (auteur ‘Racisme. Over wonden en veerkracht’)
13u35: Video: getuigenissen van kinderen, jongeren en jeugdwerkers
13u40: TED-talk door Stephanie Collingwoode Williams (sociaal werker, activist Belgian Network for Black Lives)
14u00: Voorstelling van de toolbox (Jasper Leysen, Chirojeugd Vlaanderen)
14u10: Pauze
14u20: Panelgesprek met jongeren en jeugdwerkers over racisme en de rol van het jeugdwerk
15u05: Video: getuigenissen van kinderen, jongeren en jeugdwerkers
15u10: Pauze
15u20: Video: getuigenissen van kinderen, jongeren en jeugdwerkers
15u25: Workshops (via Zoom)
16u25: Slotwoord door Vlaams minister van Jeugd Benjamin Dalle
16u30: Einde

Workshop 1: Kritisch omgaan met berichtgeving
(door Jonas Slaats, Kif Kif)

De media worden vaak de vierde macht genoemd. Zij moeten de andere drie machten kritisch onder de loep nemen en er zo objectief mogelijk over berichten. Althans, dat is de gangbare veronderstelling. In de dagelijkse berichtgeving spelen echter ook heel wat minder positieve dynamieken mee waardoor onze media geregeld voor een problematische beeldvorming zorgen. In deze workshop worden aan de hand van concrete voorbeelden een aantal ‘leessleutels’ meegegeven die kunnen helpen om onderhuidse patronen in de berichtgeving sneller te herkennen. 

Workshop 2: Identiteit en polarisatie
(door Kris Custers, StampMedia)

Deze workshop vertelt je hoe identiteit wordt opgebouwd; wat meerlagige identiteit is, en welke impact dat heeft op hoe mensen naar elkaar kijken. Daarna kom je meer te weten over het verband tussen identiteit, polarisatie en uitsluiting. In deze workshop bekijken we ook de rol die de media spelen in de manier waarop ze identiteit en polarisatie versterken. 

Workshop 3: Structureel racisme onderzoeken in mijn eigen context
(door Lieve D’Haese, Motief)

In deze workshop onderzoeken we op welke manier jouw maatschappelijke positie als jeugdwerker invloed heeft op jouw houding ten opzichte van racisme. Maar ook jouw organisatie of instelling heeft een bepaalde achtergrond, houding en visie, die bepalend zijn voor hoe het thema in jullie werking een plek krijgt. We onderzoeken dit vraagstuk op micro-, meso- en marconiveau.  

Workshop 4: Reageren op haatspraak
(door Isabelle Dorny en Joren Bellis, Tumult vzw)

Kom jij met je jeugdvereniging ook in aanraking met haatspraak op sociale media of daarbuiten? Je krijgt een overzicht van mogelijkheden hoe je als groep of als individu kunt reageren. Verwacht je aan tools en methodieken om educatief aan de slag te gaan. Al nieuwsgierig? Check zeker https://nohate.mediawijs.be/

PRAKTISCH

Datum: dinsdag 17 november 2020 van 13u00 tot 16u30
Locatie: Online (livestream en workshops via Zoom)

INSCHRIJVEN

Inschrijven is niet meer mogelijk.

Wil je dit delen?

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Deelnemen aan een vorming?

Op zoek naar nieuwe inzichten en handige tools om beter met je gasten aan de slag te gaan?
Wil je jezelf verrijken met een vorming, intervisie of een cursus?
Dan ben je vast benieuwd naar ons vormingsaanbod.