23 april 2019

Studiedag Effecten van het (de)radicaliseringsbeleid

Het ‘beleid ter preventie van radicalisering’ kwam in een stroomversnelling als reactie op het vertrek van Vlaamse jongeren naar Syrië in 2013 en de aanslagen die in België en Europa gepleegd werden door IS. Vanuit Vlaanderen kwam er een actieplan en tegelijkertijd werd zowel op lokaal als federaal niveau een repressief beleid ontwikkeld door politionele en militaire operaties en ingrepen. Dat ging gepaard met heel wat nieuwe wetten. Projecten rond positieve identiteitsontwikkeling, de oprichting van LIVC-R’s (Lokale Integrale Veiligheidscellen inzake Radicalisme, Extremisme en Terrorisme), wetten die casusoverleg tussen dragers van het beroepsgeheim mogelijk maken, enz. Het zijn enkele voorbeelden van dat beleid.

Tijdens deze studiedag willen we een kritisch licht werpen op deze nieuwe ontwikkelingen en hun effecten op de dagelijkse praktijk van jongeren en jeugdwerkers zichtbaar maken. Op welke (verborgen) veronderstellingen en ideeën is dit beleid gebaseerd? Valt het te verzoenen met kinder- en mensenrechtenverdragen? Zorgt het ook effectief voor een veiligere omgeving? Welke antwoorden hebben we als samenleving voor deze situaties? Welke kansen bieden de verkiezingen in 2019? Samen met expertenjongeren en jeugdwerkers zoeken we antwoorden.

PROGRAMMA

09u00:    Ontvangst met koffie & thee
09u15:    Artistieke getuigenis door Spitler (hiphop)
             Welkom en inleiding door Ikrame Kastit (cocoördinator Uit De Marge vzw)
09u35:    ‘Radicalisering: een lege, maar zeer krachtige doos’
                         Nadia Fadil (Centrum Interculturalisme, Migratie en Minderheden, KUL)
10u15:    ‘Het Belgisch beleid ter preventie van radicalisering, een stand van zaken’
                         TED-talk door Silke Jaminé (Centrum Interculturalisme, Migratie en Minderheden, KUL)
10u35:    Pauze
11u00:    Artistieke getuigenis door Spitler (hiphop)
11u05:    ‘Preventie van radicalisering en kinderrechten’
                     TED-talk door Bernard De Vos (Délégué Général aux Droits de l’Enfant)  – simultane vertaling wordt voorzien
11u30:    Aanbevelingen op het beleid
11u45:    Politiek debat gemodereerd door Mattias De Backer (Researcher Criminologie, KU Leuven), met Dirk Deblock (PVDA/PTB), Moad El Boudaati (sp.a), Jessika Soors (Groen), Ward Kennes (CD&V), Open Vld en Elias Kartout (N-VA)
12u45:   Lunch
13u45:   Workshops

Workshop 1: Rol van het lokale bestuur bij het opzetten van een veiligheidsbeleid met respect voor kinder- en mensenrechten

In deze workshop gaan we op zoek naar de rol die lokale besturen en actoren kunnen spelen bij het opzetten van een veiligheidsbeleid met respect voor kinder- en mensenrechten. Welke stappen kan de lokale politie nemen, en hoe bijvoorbeeld kan een lokaal bestuur ervoor zorgen dat het jeugdwelzijnswerk zijn rol voluit kan spelen? Welke goede praktijken en valkuilen bestaan er rond de LIVC-R’s? En waarom is dat zo belangrijk?

 • Moderatie: Ikrame Kastit (cocoördinator Uit De Marge)
 • Sprekers:
  • Lore Colaert (onderzoeker Vlaams Vredesinstituut)
  • Onderzoeker Sociaal Werk van Arteveldehogeschool
  • Silke Jaminé (sociaal werker en doctoraatsstudent over het ontstaan van het lokale deradicaliseringsbeleid aan de Katholieke Universiteit Leuven)

Workshop 2: Radicalisering in Brussel door de ogen van jongeren en jeugdwerkers: van trauma naar collectieve veerkracht

Ali Moustatine is jeugdwerker bij de Vereniging van Marokkaanse Jongeren (D’Broej) in Molenbeek. Sinds een paar jaar werkt hij ook als onderzoeker bij het CONRAD-project van de Katholieke Universiteit Leuven, de Universitieit van Luik (ULg) en Odisee. Het CONRAD-project mikt erop een beter begrip te bereiken van processen die leiden naar radicalisering en preventieve tools te ontwikkelen voor overheden en organisaties uit het middenveld. Samen met de jongeren met wie hij werkt, die mee de rol van onderzoeker opnemen, is het project voor Ali een manier om het dubbele trauma van de aanslagen in Brussel te verwerken en na te denken over wat veerkracht betekent zowel voor jongeren als voor de samenleving.

 • Moderatie: Miet Koppers (stafmedewerker Uit De Marge)
 • Spreker: Ali Moustatine (Vereniging van Marokkaanse Jongeren, D’Broej) + Tom Flachet (Brussels Boxing Academy, D’Broej)

Workshop 3: Deontologie in het jeugdwelzijnswerk

Heeft het jeugdwelzijnswerk beroepsgeheim of discretieplicht? En waarom? Wat houdt dat net in en wat betekent dat voor de samenwerking met andere sectoren (veiligheidsdiensten, preventie-ambtenaren, …). Kunnen jeugdwelzijnswerkers deelnemen aan een LIVC-R? Welke vormen van samenwerking zijn het meest in het belang van de kinderen en jongeren met wie we werken? Uit De Marge vzw biedt in haar deontologisch dossier een antwoord op (bijna) alle ethische kwesties waar jeugdwelzijnswerkers mee geconfronteerd kunnen worden.

 • Moderatie: Bart Neirynck (stafmedewerker Uit De Marge)

16u00:   Receptie

PRAKTISCH

Datum: dinsdag 23 april 2019 van 09u30 tot 16u30
Locatie: Kind & Gezin, Hallepoortlaan 27, 1060 Brussel

INSCHRIJVEN

Inschrijven voor 19 april 2019 via onderstaande inschrijvingslink. De prijs bedraagt €30 voor leden, €40 voor niet-leden sociaal werk en €80 voor niet-leden buiten het sociaal werk. Een broodjeslunch is inbegrepen in de prijs.

Wil je dit delen?

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Deelnemen aan een vorming?

Op zoek naar nieuwe inzichten en handige tools om beter met je gasten aan de slag te gaan?
Wil je jezelf verrijken met een vorming, intervisie of een cursus?
Dan ben je vast benieuwd naar ons vormingsaanbod.