24 januari 2023

Politiserend werken (1): op de bres tegen onrecht

Get Up Stand Up!

Kinderen en jongeren met wie we werken lopen tegen vormen van onrecht aan. Ze worden uitgesloten in hun zoektocht naar een job of het recht op een kwaliteitsvolle woning. Ze worden niet gehoord omwille van wie ze zijn of tellen niet mee in de besluitvorming over hun leven en omgeving. Vaak weten ze niet hoe te reageren.

Wat betekent het voor jou als professional om hen te ondersteunen wanneer ze tegen dat onrecht willen opkomen? Precies daarover gaat het bij ’politisering’: tal van drempels en signalen publiek maken om op die manier bepaalde situaties in vraag te stellen en bestaande machtsverhoudingen te verstoren.

Deze vorming toont hoe politisering meer kan zijn dan een straatactie opzetten. Hoe je verandering kan ‘eisen’, maar ook verandering kan ‘doen’. En hoe je dit proces samen met kinderen en jongeren kunt opzetten.

Na deze vorming verwerf je de volgende competenties:

  • Je krijgt inzicht in vormen van onrecht die kinderen en jongeren ervaren.
  • Je staat stil bij je eigen rol en opdracht in de strijd tegen onrecht.
  • Je hebt meer vertrouwen in je mogelijkheden om kinderen en jongeren te ondersteunen als ze willen opkomen tegen onrecht.
  • Je weet hoe je samen met kinderen en jongeren individuele verhalen   omzet tot een gedeelde kwestie
  • Je hebt inzicht in de bestaande machtsverhoudingen en zet ze in tijdens het proces van politisering.
  • Je analyseert het netwerk van mede- en tegenstanders. 

Deze dag is gericht naar jeugd(welzijns)werkers die willen kennis maken met hoe je politisering aanpakt. Het is interessant om na deze vorming ‘Politiserend werken (2): Kritische succesfactoren in de strijd tegen onrecht te volgen op 14 februari om je te verdiepen na deze basisvorming.

PRAKTISCH

Datum: dinsdag 24 januari 2023, van 09u30 tot 16u30

Locatie: Scoutshuis, Wilrijkstraat 45, 2140 Antwerpen

Begeleiding: Uit De Marge vzw i.s.m. met Arteveldehogeschool Gent. Peter Cristiaensen, Reyhan Görgöz en Bart Van Bouchaute deden drie jaar actie-onderzoek over praktijken van politisering met jongeren tegen onrecht. Het praktijkboek ‘Get Up Stand Up’ is het resultaat. Elke deelnemer ontvangt ook dit praktijkboek.

INSCHRIJVEN

Inschrijven voor 17 januari via onderstaande inschrijvingslink. De prijs bedraagt €50 voor leden en €100 voor niet-leden.
Een broodjeslunch is inbegrepen in de prijs.

Wil je dit delen?

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Deelnemen aan een vorming?

Op zoek naar nieuwe inzichten en handige tools om beter met je gasten aan de slag te gaan?
Wil je jezelf verrijken met een vorming, intervisie of een cursus?
Dan ben je vast benieuwd naar ons vormingsaanbod.