17 april 2024

Basiscursus voorjaar 2024

Wat is mijn rol als jeugdwerker in een werking met kinderen en jongeren in maatschappelijk kwetsbare situaties? Hoe verhoud ik me tegenover hen wanneer mijn leefwereld er heel anders uitziet? Hoe ga ik om met conflicten? En wat moet ik doen met vertrouwelijke informatie van een kind of een jongere? Tot slot, hoe reageer ik op signalen die ik ontvang?

Dit zijn vragen waar we in de basiscursus mee aan de slag gaan. ‘Goed begonnen is half gewonnen’: een goede start als jeugdwelzijnswerker, jeugdopbouwwerker of buurtsportmedewerker is van essentieel belang. Om die degelijke start te garanderen wordt er in de basiscursus gewerkt aan een stevige basis van kennis, vaardigheden en inzichten. De cursus biedt een afwisseling tussen theoretisch en praktijkgericht werken, met veel ruimte voor oefening en interactie.  

Tijdens de basiscursus starten we met een module die voor iedereen die met kinderen en jongeren werkt bruikbaar is. Daarna verdiepen we ons in verschillende thema’s, waarbij we ons laten leiden door jouw doelgroep, signalen, noden en interesses.

Onderwerpen die aan bod (kunnen) komen zijn: 

  • we duiken dieper in het hoe en wat van het jeugdopbouwwerk en vindplaatsgericht werken. Hoe bouw je een stevig netwerk uit en hoe beïnvloed je beleid om de positie van kinderen en jongeren op lokaal niveau te verbeteren? We bespreken de verschillende petjes die je als jeugdopbouwwerker draagt.
  • we staan stil bij de functies van het jeugdwelzijnswerk en hoe je als jeugdwelzijnswerker op een laagdrempelige manier signalen en noden van kinderen en jongeren in maatschappelijk kwetsbare situaties oppikt. We hebben het ook over conflicthantering en groepsdynamiek, de sociale kaart en participatie.
  • we zoomen in op wat buurtsport precies is. We lichten de bouwstenen van buurtsport en de verschillende verschijningsvormen toe. Hoe kan je kinderen en jongeren versterken door middel van sport en sport bovendien als pedagogisch instrument hanteren? We gaan ook dieper in op het ontwikkelen van spel op maat en bespreken daarbij aandachtspunten.

Praktisch:

We bieden de basiscursus 2 keer aan in 2024, een in het voorjaar in De Pinte en een tweede in het najaar in Hasselt. Je schrijft je in voor één volledige cursus, het is niet mogelijk modules te combineren uit beide cursussen. 

Basiscursus voorjaar: 

  • Data: van woensdag 17 april tot en met vrijdag 19 april 2024
  • Deze cursus is met overnachting en heeft avondblokken (tot 22u). Het is noodzakelijk ook deze bij te wonen.
  • Locatie: Moerkensheide, Beekstuk 10, 9840 De Pinte
  • Inschrijven voor 12 april via uitdemarge.be 

*Leden van Uit De Marge vzw betalen €300. Niet-Leden betalen €600. Bekijk ons prijzenbeleid.

Wil je ook lid worden van Uit De Marge of je lidmaatschap verlengen? Klik hier. 

Inschrijven:

Wil je dit delen?

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Deelnemen aan een vorming?

Op zoek naar nieuwe inzichten en handige tools om beter met je gasten aan de slag te gaan?
Wil je jezelf verrijken met een vorming, intervisie of een cursus?
Dan ben je vast benieuwd naar ons vormingsaanbod.