Jongeren nemen Vlaams Parlement over op Kinderrechtendag

Op vrijdag 19 november 2021 opent het Vlaams Parlement de deuren voor jongeren ter gelegenheid van Kinderrechtendag. Een 60-tal jongeren van 14 tot 18 jaar praten in zes commissies met een 30-tal Vlaamse volksvertegenwoordigers over onderwerpen die zij belangrijk vinden. In de voormiddag bereiden ze de resoluties voor. In de namiddag gaan de jongeren in gesprek met de Vlaamse volksvertegenwoordigers.
Zo wordt er in de commissie voor Onderwijs gedebatteerd over stress en prestatiedruk op school, taboes en schooluitval, gaat het bij Welzijn over goed in je vel zitten, jeugdhulp en armoede, gaan we in de commissie voor Mobiliteit in gesprek over veiligheid voor fietsers en voetgangers en over openbaar vervoer. In de commissie voor Gelijke Kansen buigen ze zich over gelijke kansen en de aanpak van racisme en discriminatie op basis van gender, seksuele identiteit, beperking en achtergrond. Verder is er de commissie voor Klimaat over de klimaatcrisis en gaat het tot slot in de commissie voor Vrije Tijd over het welbevinden van jongeren in de vrije tijd.

Jongeren kunnen zo ideeën, vragen en bezorgdheden rechtstreeks overbrengen aan de Vlaamse volksvertegenwoordigers. Ze bundelen bovendien hun inzichten, standpunten en aanbevelingen in resolutieteksten. Achteraf zal er teruggekoppeld worden wat de volksvertegenwoordigers met hun suggesties doen.

Meer info en het volledige programma vind je op de website van het Kinderrechtencommissariaat.

INSCHRIJVING

Er is plek voor 60 jongeren met een eigen mening, straffe ideeën en vooral veel goesting om het verschil te maken! Ervaring met politiek is niet nodig. Wij willen vooral de stem van jongeren laten horen!
Jongeren kunnen zich inschrijven via deze link: Inschrijvingsformulier JONGEREN Kinderrechtendag in het Vlaams Parlement 
Volwassen begeleiders kunnen zich inschrijven via deze link: Inschrijvingsformilier VOLWASSEN BEGELEIDERS Kinderrechtendag in het Vlaams Parlement.

! Graag ook dit toestemmingsformulier privacy + toelating ouders/voogd downloaden, invullen, ondertekenen, scannen of fotograferen en doorsturen naar Tine.dewinter@vlaamsparlement.be

Jongeren die deelnamen aan de Kinderrechtendag krijgen een gewettigd afwezigheidsbriefje voor school. Vervoersonkosten worden terugbetaald, vergeet dus zeker niet je vervoersbewijs bij te houden.

PRAKTISCH

Locatie: Vlaams Parlement in Brussel, vlot bereikbaar met openbaar vervoer. Het Centraal Station is vlakbij.
Wanneer: vrijdag 19 november 2021 van 8u00 met ontbijt tot 17u30 met receptie.

De Kinderrechtendag wordt georganiseerd door het Vlaams Parlement, het Kinderrechtencommissariaat, Kinderrechtencoalitie Vlaanderen, Kenniscentrum Kinderrechten, de Vlaamse Scholierenkoepel, de Vlaamse Jeugdraad en 11 jongerenadviseurs; en is in samenwerking met Uit De Marge, Awel, Bednet, Bond Beter Leefmilieu, çavaria, Chirojeugd Vlaanderen, ECPAT-België, GRIP, Homestart, Kind en Samenleving, KIYO, het Netwerk tegen Armoede, Plan International België, de Vlaamse Dienst Speelpleinwerking en Young FENIX.

Wil je dit delen?

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Deelnemen aan een vorming?

Op zoek naar nieuwe inzichten en handige tools om beter met je gasten aan de slag te gaan?
Wil je jezelf verrijken met een vorming, intervisie of een cursus?
Dan ben je vast benieuwd naar ons vormingsaanbod.