Na het eerste kennismakingsweekend in Antwerpen eind november schiet het project Road of Change echt uit de startblokken. Vrijdag 4 en zaterdag 5 januari neemt vzw Humain de vijftien jongeren en hun begeleiders mee naar Calais, Duinkerke en Zeebrugge, waar ze ook priester Fernand Maréchal zullen ontmoeten.
Aan de vooravond van het weekend blikken enkele jongeren en hun jeugdwerkers Samuel Vileyn (Jeugdopbouwwerk Geraardsbergen Uit De Marge vzw) en Marco Placido (Gigos Jeugdwelzijnswerk) alvast terug op de eerste tweedaagse in Antwerpen. Een fantastisch startweekend, want met heel wat enthousiasme en gedrevenheid stapte de groep jongeren in dit nieuwe avontuur en leerden ze elkaar kennen.
Ieder zijn eigen verhaal
De Geraardsbergse jongeren Demir en Ferre stapten samen met onze jeugdopbouwwerker Samuel in dit project. Voor Demir is Road of Change ook een persoonlijk verhaal. Zijn vader vluchtte na de oorlog uit Joegoslavië en vestigde zich in België. Demir wil met deze reis dan ook in het spoor van zijn vader treden en het traject langs de grenzen van Europa afleggen.
Bovendien is hij – net als vele anderen – ontzettend verontwaardigd over het migratiedebat dat momenteel in de media gevoerd wordt. “Ik vind het niet eerlijk wat er momenteel met de vluchtelingen gebeurt. Ze krijgen geen eerlijke kans!”, zegt Demir. Ook Ferre wilt kennismaken met de verhalen van vluchtelingen. “Ik wil kijken hoe de mensen daar in de vluchtelingenkampen leven. Wat een verschil dat ook is met onze wereld, waar wij alles nog hebben en zij alles verloren zijn. Ik wil ook meer te weten komen over hun geloof”, legt Ferre uit.
Beide jongeren stapten dan ook met een welbepaald doel in dit project. Terwijl Demir zich wil inzetten voor gelijke kansen voor vluchtelingen, hoopt Ferre de verhalen die hij tijdens de reis zal horen ook in België bekend te maken. “Ik wil hier in België vertellen wat ik daar gezien heb. Er moet bovendien ook meer geïnvesteerd worden in mensen die minder hebben, zoals vluchtelingen”, benadrukt hij.
Officieel van start
Het eerste startweekend in november liet alvast een indruk na. “Ik denk dat ik voor de hele groep kan spreken als ik zeg dat het leren kennen van elkaars leefwerelden een heel grote meerwaarde is van het project”, vertelt onze jeugdopbouwwerker Samuel. “Los van de inhoud, ging het startweekend ook om het samenzijn. Het samenzijn van een groep jongeren en begeleiders met verschillende achtergronden.” Ook Demir benadrukt dat: “het was leuk om nieuwe mensen te leren kennen. Je weet nooit wie je op je pad tegenkomt, dus dat was erg interessant.”
Jeugdwerker Marco Placido van Gigos Sledderlo bevestigt en vond het “heel mooi om te zien hoe de jongeren – die elkaar vooraf niet kenden – langzaamaan toenadering tot elkaar zochten. Het gaat immers om jongeren met eigen visies en interesses en verschillende achtergronden die zich samen engageren voor één doel.”
“We zien heel veel berichten in de media over het thema, maar het met je eigen ogen zelf ondervinden is nog iets heel anders dan een reportage op televisie”, legt jeugdwerker Marco uit. “Ik denk dat alle jongeren zichzelf nog zullen tegenkomen tijdens de reis.”
Calais, Duinkerke en Zeebrugge
De voorbije weken maakte Demir samen met zijn familie al volop spulletjes – bijvoorbeeld het knutselen van rendieren voor de eindejaarsperiode – om vervolgens op school te verkopen als financiële steun voor het project. Daarnaast zullen Demir en Ferre ook eten op school verkopen en heeft het jeugdopbouwwerk in Geraardsbergen – naast heel wat positieve reacties over het project – ook al enkele spontane giften ontvangen.
Nu de examens en de eindejaarsvakantie (bijna) achter de rug zijn, reist de groep op vrijdag 4 en zaterdag 5 januari naar Calais, Duinkerke en Zeebrugge. Vrijdag neemt vzw Humain hen mee naar Calais en Duinkerke waar nog steeds heel wat mensen op de vlucht op straat leven. Een honderdtal mensen, onder wie veel families, zijn opgevangen in de lokale gymzaal in het kader van het winterplan.
De groep jongeren zullen mensen op de vlucht ontmoeten, hen een maaltijd aanbieden, een medisch team versterken, een creatieve workshop aanbieden en met hen in gesprek gaan. Op zaterdag 5 januari gaan ze op bezoek in Zeebrugge bij Fernand Maréchal, de priester die vluchtelingen aan de Belgische kust helpt.
Volg jij de jongeren al tijdens hun traject? Like de Facebookpagina en volg hun reis dit weekend alvast op de voet mee!
Road of Change is een ervaringsgericht leertraject over asiel en migratie, in samenwerking met Vluchtelingenwerk Vlaanderen en StreetwiZe • Mobile School. Vijftien jongeren trekken binnenkort samen met hun begeleiders langs de grenzen van Europa. Ze ervaren hoe de werkelijke situatie is voor mensen op de vlucht en ontdekken welke uitdagingen er zijn in het huidige asiel- en migratiebeleid.